Cartierele Lisabonei

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

            Am ajuns în Lisabona într-o zi însorită de iunie și pot spune, că acest oraș m-a cucerit încă de când eram în avion. Imaginea Lisabonei strălucind în lumina soarelui, mi-a dat sentimentul că mă voi simți bine în acest oraș. Și nu m-am înșelat!

            Cartierele Lisabonei nu au limite bine definite însă poți observa caracteristici proprii fiecărei zone pe care o străbați. Atunci când am căutat cazare, am încercat să găsesc o zonă care să corespundă cerințelor mele. Toate informațiile pe care le-am strâns atunci, le voi prezenta mai jos, cu gândul că v-ar putea fi de folos.

  1. Rato, Principe Real și Avenida de la Liberdad reprezintă zona mai puțin turistica a orașului. Cu toate acestea, atracțiile turistice sunt situate la circa 10-15 minute de mers pe jos. În plus, fiind situate într-o zonă mai înaltă, ai parte de priveliști uimitoare asupra orașului. Dacă vrei să simți atmosfera cotidiană portugheză, aceasta este cea mai bună alegere. Zona dispune de metrou și de foarte multe autobuze.Embaixada, Principe Real.2, Baixa și Chiado sunt mărginite spre sud de port. Aici, Lisabona își dezvăluie farmecul propriu, dat de casele placate cu azulejos, magazinele cochete și străzile pietonale. Praça do Comércio, Rua Augusta, Convento de Carmo și Igreja de Sao Roque sunt câteva atracții turistice ce nu trebuie ratate. Cei ce doresc să cuprindă cu privirea această zonă, pot urca cu Elevator de Santa Justas sau pot alege un punct de belvedere, cum este Mirraduro de Santa Catarina. Punctul 0 al acestui oraș este Praca do Comercio, mărginită pe trei laturi de clădirile galbene, în stilul architectural Pombalina. Această zonă este ideală pentru cei ce doresc să ajungă, pe jos, la principalele atracții turistice din oraș.

Chiado, Praça Luís de CamõesBaixa, Rua do Augusta

3. Alfama, zona cu cele mai abrupte străzi din oraș, păstrează încă urmele istoriei. În trecut, Alfama era cartierul marinarilor, docherilor și oamenilor mai puțin înstariți. În ultimii ani, autoritățile au contribuit la renovarea caselor și la amenajarea piațetelor, schimbând imaginea de cartier rău famat.  Punctul central este Castelul São Jorge, martorul ocupației romane și vizigote, precum și al luptelor dintre creștini și mauri. În apropiere, poți vizita Se de Lisboa cea mai veche catedrală din oraș, precum și biserica Santo António de Lisboa, construită pe locul de naștere al acestui sfânt. Alfama găzduiește și Panteão Nacional, locul de veci al regilor și reginelor Portugaliei, Muzeul Fado, Casa dos Bicos și  Largo do Chafariz de Dentro. După cum vedeți, în Alfama sunt foarte multe atracții turistice, un mare avantaj de a vă caza aici. Marele dezavantaj îl constituie străzile abrupte, deși din imaginile de mai jos nu ai crede asta.

Alfama, Casa de BicosAlfama

4. Belem este locul de unde au pornit navigatorii portughezi, pentru a descoperi India, estul Africii și Brazilia. Nu ratați Padrão dos Descobrimentos, monumentul ridicat în cinstea lor și Torre de Belem, cel mai fotografiat obiectiv turistic al Lisabonei. Mânăstirea Jeronimos este cel mai bun exemplu de arhitectură manuelină, iar Fábrica Pastéis de Belém este locul de naștere al renumitelor tarte cu cremă de ou, numite cum altfel decât pasteis de Belem. Nu există cofetărie sau patiserie în Lisabona care să nu vândă renumitele tarte, însă numai aici se numesc pasteis de Belem.  Dacă doriți să vă cazați în Belem, trebuie să aveți în vedere distanța mare până la aeroport.

Belem

5. Bairro Alto este ideal pentru cei ce iubesc viața de noapte. Ziua este un cartier liniștit, însă noaptea vibrează. Toate genurile muzicale răsună din cluburile și barurile presărate la tot pasul, deși, fado pare a fi vedeta aici. Bairro Alto este un labirint de străzi înguste, unde am vazut cele mai multe clădiri foarte frumoase cu pereții plini de graffiti inestetice. Lisabona are și câteva clădiri cu graffiti reușite, pe care o să le prezint în alt articol.

Bairro Alto

6. Beato cu Muzeul Național Azulejo și aspectul său industrial și Parque das Nações cu Gare do Oriente și Oceanário de Lisboa sunt cele mai noi cartiere ale orașului. Practic, pășești într-o altfel de lume, unde betonul, oțelul și sticla creează un peisaj diferit de restul capitalei portugheze. Parque das Nações este foarte aproape de aeroport și are metrou, fiind însă la circa 8-10 km de principalele atracții turistice.

Parque das Nações

7. Cred că, Mouraria cu Anjos, Intendente și Moniz este cel mai multicultural cartier, fiind, de-a lungul timpului, alegerea majorității imigranților, datorită chiriilor mici. L-am străbătut de la est spre vest și, la un moment dat, am simțit nevoia să mă urc intr-un autobuz, din cauza numărului mare de persoane care stăteau pe stradă fără a avea, aparent, o preocupare, decât aceea de a te măsura cu privirea. Mi-a plăcut însă numărul mic de clădiri cu graffiti, putând să admir splendidele azulejos. Am observat și numărul mare de clădiri renovate sau în renovare. Cred că, în câțiva ani, această zonă va fi vizitată de mai mulți turiști dornici de a experimenta melanjul cultural din acest colț al Lisabonei.

8. Graça, unul dintre cartierele vechi ale Lisabonei, este situat pe cea mai înaltă colină a Lisabonei. Cele două puncte de belvedere, Miradouro da Graça și Miradouro da Senhora do Monte, pot fi punctele de pornire în explorarea orașului, deoarece de aici îl veți putea cuprinde cu privirea și veți putea identifica principalele atracții turistice. Cu toate acestea, nu este locul ideal de cazare pentru cei ce vor să exploreze orașul pe jos.

9. São Bento – centrul politic și Estrella cu frumosul parc Jardin da Estrela nu au multe spații de cazare și nici metrou. Vă recomand să nu ocoliți această zonă fermecătoare cu multe străzi pietonale, spații de joacă pentru copii și locuri liniștite unde să îți tragi sufletul.Jardin da Estrela

Lisabona este un oraș în plină transformare. Nu ezitați să il vizitați!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s