O scurtă incursiune în arhitectura Lisabonei

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

        Situată pe malurile râului Tejo (Tagus) aproape de vărsarea acestuia în Oceanul Atlantic, Lisabona este una dintre cele mai vechi așezări ale Europei. Rădăcinile acestui frumos oraș, ce datează din Neolitic, și evoluția sa sunt prezentate în Muzeul Lisabonei (Museu de Lisboa).  Astăzi, oriunde privești, vezi macarale ce înalță clădiri moderne și șantiere ce schimbă treptat fizionomia locului. Pare a fi o luptă între dorința de modernizare și cea de păstrare a clădirilor placate cu azulejos, renumitele plăci de faianță ce dau unicitate Lisabonei.

           Capitala Portugaliei se remarcă printr-o mare varietate a stilurilor arhitecturale, în ciuda faptului că a fost distrusă aproape total, la cutremurul din 1775. Reconstrucția orașului nu a fost ușoară! Marchizul de Pombal a adus în atenția tuturor grija pentru siguranța clădirilor ce aveau cel mult patru etaje, arcade la parter și fațade simple sau placate cu faianță și buna sistematizare a teritoriului, cu străzi drepte și late de cel puțin 12 m. Baixa, cel mai elegant cartier al Lisabonei, este ambasadorul stilului architectural numit pombalina. Rua Augusta, Praca do Comercio, Praca Rossio sunt cele mai bune exemple de arhitectura pombalină, ce datează din secolul al XVIII-lea.Praca do Comercio, arhitectura pombalina

           Perioada marilor descoperiri geografice (secolele XV-XVI) a propulsat Portugalia pe scena comercială mondială, grație mirodeniilor aduse din India și a cafelei din Brazilia. În această perioadă, artiști din toată lumea, au poposit în capitala Portugaliei, iar comercianții au apelat la serviciile acestora pentru decorarea caselor. S-a născut un nou stil, manuelin, după numele regelui Manuel I cel Fericit, un melanj între Goticul târziu și Renaștere, cu elemente maure, romanice și orientale. Cele mai reprezentative clădiri în stil manuelin sunt Mânăstirea Jeronimos, Torre de Bellem, Museu do Azulejo, Igreja da Conceição Velha și Casa dos Bicos.

Torre de Belem

         Stilul gotic a fost adus în Portugalia de către călugării ordinului Cistercian. Convento do Carmo este cel mai bun exemplu de arhirectură gotică, în timp ce Catedrala Se de Lisboa se caracterizează printr-un amestec de stiluri: romanic, gotic, baroc și rococo.

         Dacă vrei să admiri stilul baroc, trebuie să vizitezi interiorul bisericilor São Roque din Bairro Alto și Santa Catarina din Alfama, Igreja de Nossa Senhora do Loreto și National Pantheon.

  Igreja de Nossa Senhora do Loreto         Deși în secolul al XIX-lea au fost construite multe clădiri de influență maură, castelul São Jorge este singurul monument în stil maur.

castelul São Jorge

          Arhitectura contemporană din Parque das Nações arată dorința de modernitate a lisabonezilor. Turnul Vasco da Gama, Oceanario, Gara Oriente etc dau unicitate acestui cartier, atât de diferit de restul Lisabonei.

          Deși Lisabona este un amestec de stiluri arhitecturale, numitorul comun îl constituie azulejos, plăcile de faianță cu care au fost fațetate clădirile din secolul al XIII-lea și până în prezent. Azulejos este motivul pentru care m-aș reîntoarce aici!

Azulejo

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s