Cascadele Krushuna

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

             Acum douăzeci de ani, obișnuiam să fac excursii de o zi în Munții Bucegi. Plecam dimineața, în jur de 8, din București și mă întorceam seara. În ultimii ani, drumul atât de aglomerat m-a descurajat în a mai porni către Valea Prahovei, mai ales la sfârșit de săptămână.  Încet, încet am descoperit că Bulgaria are locuri uimitoare, drumuri accesibile și mai puțin aglomerate. Despre unul dintre aceste locuri am să vă povestesc astăzi: cascadele Krushuna (Krushùnski Vodopàdi în bulgară).

               Situate la circa 134 km de Giurgiu, în parcul Național Maarata, aceste cascade sunt accesibile fie cu mașina (Drumul 301), fie cu un mijloc de transport din încântătorul oraș Lovech.  La intrare este o parcare, de unde pornește un drum care se îngustează treptat până la dimensiunile unei poteci prin pădure. Zona este bine amenajată și accesibilă chiar și pe vreme ploioasă, așa cum am prins eu.  Ai nevoie de circa douăzeci de minute pentru a ajunge din parcare la cascade și de alte circa 40 de minute pentru a ajunge la izvor.

               Krushuna este cea mai mare cascadă pe travertin din Bulgaria.  Culoarea turcoaz a apei se datorează travertinului, o rocă ce ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate. Apele termale, cu o temperatură de circa 58°C, sunt folosite terapeutic. În zonă se mai păstrează încă un ritual care constă în spălarea ochilor cu apa izvorului pe data de 6 mai, când se celebrează Sf. Gheorghe. Pe vremea tracilor, în secolul al V-lea BC, exista credința că apa ce curge când lin, când tumultos alungă energiile negative și durerea.

Bine de știut

  • deși traseul este bine amenajat, ai nevoie de încălțăminte sport, iar dacă plouă, de ghete;
  • la circa 76 km în est se găsește Veliko Târnovo, iar la 16 km în vest poți vizita peștera Devetaska, una dintre cele mai mari din Bulgaria;
  • la intrarea în parc este Hotel &Relax Zone Cattleya ce oferă condiții foarte bune de cazare și masă
  • lângă parcare este o piscină cu apă minerală.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s