Ghidul insulei Skiathos

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

    Să plănuiești o vacanță în Grecia este o adevărată provocare. Indiferent de locul ales, trebuie să faci față multiplelor și variatelor atracții turistice presărate la tot pasul. În cei zece ani de călătorii în Grecia am reușit să cuprind doar a infinita parte din această minunată țară. Pot spune că mi-au plăcut toate locurile vizitate. Practic, nu ai cum să te plictisești de Grecia!

      În acest articol, m-am gândit să realizez un ghid al insulei Skiathos, pentru ca cititorii să își poată planifica cât mai eficient vacanța. Sper ca link-urile către alte articole sau site-uri să vă ofere informații prețioase pentru o vacanță reușită, la un click distanță.

Date geografice

   Insula Skiathos, numită insula celor 60 de plaje, face parte din grupul Sporadelor alături de insulele Alonissos, Skopelos și Skyros. Suprafața insulei, de numai 48 km2, permite explorarea sa într-un timp foarte scurt. Clima sa blândă este favorabilă vizitării din mai și până la sfârșitul lunii septembrie. Informații detaliate, pe luni, găsiți aici. Deși relieful este predominant muntos, cel mai înalt vârf, Karafiltzanaka, măsoară doar 433 m altitudine.

Cum ajungem?

     Poți ajunge fie cu avionul, fie cu mașina până la Volos și apoi cu feribotul. Din București, distanța de circa 1200 km poate fi parcursă, cel mai probabil, în două zile dacă alegi varianta cu mașina. Din Volos operează trei companii: Hellenic, Anes și Aegean, iar informații despre program și prețuri găsiți aici și aici. Fiți atenți ce alegeți, pentru că unele vapoare nu asigură transportul cu mașina! Călătoria cu avionul se poate realiza cu un charter dacă alegeți un pachet turistic sau cu escală la Atena dacă mergeți pe cont propriu. Atât aterizarea cât și decolarea sunt incitante, pista foarte scurtă situată între golfurile Ftelias și Xanema dând senzația că ajungi în mare.

Transportul pe insulă

       Ai crede că suprafața redusă a insulei a constituit un avantaj pentru construirea unor drumuri asfaltate. În realitate, există un singur drum principal asfaltat, care pe o lungime de 12 Km străbate partea de est a insulei și câteva drumuri secundare ce pornesc din drumul principal. În jumătatea vestică, drumurile sunt de pământ și au porțiuni dificile. Un alt aspect, este acela că în stațiuni nu există trotuar, deplasarea făcându-se pe marginea drumului. Cu excepția orașului Skiathos, așezările nu au o zonă centrală sau pietonală ca pe alte insule. Un mare avantaj îl constituie însă autobuzul ce asigură curse regulate și opriri în toate zonele ce au acces la plaje, din orașul Skiathos și până la plaja Koukounaries.  Autobuzele circulă la intervale de 20 minute, sunt eficiente, iar costul unui bilet variază între 1.40 € și 1.80 €.

Orașul Skiathos

    Capitala insulei cu aspect de amfiteatru reprezintă cea mai mare așezare. Zona turistică este străbătută de strada Papadiamantis din care pornesc zeci de străduțe întortocheate presărate cu taverne, magazine și cafenele. În apropiere, casa celebrului scriitor grec Papadiamantis este astăzi un muzeu a cărui vizitare îți ia circa 15 minute. O plimbare pe faleza orașului te va duce la mica peninsulă Bourtzi un loc popular pentru recreere, atât ziua, cât și noaptea. Aici funcționează un teatru în aer liber unde se desfășoară majoritatea evenimentelor culturale din oraș. Pe o latură a peninsulei, este amenajată o mica plajă stâncoasă și o terasă umbrită de pini maritimi.  Sute de ani, insula Skiathos a fost atacată de către venețieni, bizantini, otomani și chiar de pirați. De altfel, la un moment dat, orașul Skiathos a fost părăsit, locuitorii alegând zona Kastro pentru a se refugia din calea năvălitorilor. Cei 5000 de locuitori de astăzi ai orașului Skiathos se ocupă aproape exclusiv de turism, pe insulă existând puține produse locale. Am fost impresionată de proprietarul unui magazin cu produse tradiționale, care spunea că nu știe dacă va avea cine să-i preia afacerea. Lipsa de preocupare pentru agricultură se reflectă și în meniurile restaurantelor și tavernelor ce au feluri de mâncare banale și scumpe. Ai nevoie de timp pentru a descoperi taverne cu feluri de mâncare delicioase, tradiționale și la prețuri rezonabile. Panorama uimitoare asupra orașului poate fi admirată din curtea bisericii ”Agios Nikolaos” precum și din dreptul catedralei ”Trei Ierarhi”.

Plajele

     Țărmul insulei Skiathos este presărat cu circa 60 de plaje, cele mai multe fiind publice. În cazul în care veți ajunge pe o plajă privată, veți vedea panouri de informare sau veți fi întâmpinați de oameni care vă vor spune politicos că sunteți pe o plajă privată. Multe dintre acestea sunt plaje mici, situate în apropierea celor publice și este posibil ca atunci când te aventurezi înot să ajungi pe ele. Cele mai multe plaje din jumătatea estică a insulei sunt bine organizate, au nisip fin și ape turcoaz, în timp ce în jumătatea vestică plajele sunt flancate de versanți abrupți și mai greu accesibile (majoritatea pe drumuri de pământ). Mai multe detalii despre fiecare plajă găsiți aici.

Lăcașurile de cult

        Ca oriunde în Grecia, lăcașurile de cult ocupă un loc important în istoria acestei țări. Am avut norocul de a întâlni un grec originar din Halkidiki care mi-a povestit despre istoria locurilor, în timpul vizitei mele la Kastro. Biserica și limba greacă au contribuit la menținerea unității poporului grec, pe parcursul celor câtorva sute de ani când Grecia era frecvent atacată și stăpânită de către venețieni, francezi, englezi și, mai ales, de către otomani. Mânăstirea Evangelistria, înconjurată de munții Palouki, are o mare importanță istorică și religioasă. Aici a fost țesut primul steag al Greciei, care a fluturat pentru prima dată în vechea capitală Kastro! De atunci, la Kastro este arborat permanent steagul Greciei. Mânăstirea este valoroasă și datorită iconostasului ce a fost adus de la Constantinopol, a unei evanghelii scrisă de mână, datând din 1785 și a picturilor bizantine.  În nord vestul insulei, un drum anevoios de pământ se oprește în dreptul bisericii Sf. Alexandru (Agios Alexandros). Surprinzător, aceasta a fost construită în stilul bisericilor din arhipelagul Cicladelor. Mie mi-au atras atenția pereții albi placați cu farfurii tradiționale și panorama uimitoare asupra mării.

               Alte atracții turistice

          Iubitorii de animale pot petrece câteva ore la Skiathos Dog Sanctuary, un adăpost pentru câini deținut de o asociație britanică. Dimineața, între orele 9 și 11, poți plimba gratuit câinii din adăpost. Vei primi instrucțiuni privind traseul și regulile de igienă. Copiii care doresc să plimbe câinii trebuie însoțiți de un părinte pe întregul traseu.

        Kastro este cel mai mare sit arheologic de pe insula Skiathos și vă sfătuiesc să îl vizitați. Veți afla multe lucruri interesante despre istoria acestei insule. Povestea fortăreței Kastro o puteți descoperi aici. Plaja Kastro de la poalele sitului este spectaculoasă și poate constitui un loc de relaxare după ce ați vizitat Kastro.

5
The holly Temple of Agia Marina

         Iubitorii de senzații tari pot experimenta cum te simți în apropierea unui avion care decolează sau aterizează. Aeroportul din Skiathos are o pistă scurtă și este amplasat în apropierea unei șosele ce duce în capitală. Dacă stai pe marginea șoselei sau într-o parcare din apropiere, avioanele care aterizează vor trece la câțiva zeci de metri pe deasupra capului tău. Cele mai tari senzații le trăiești când un avion de mari dimensiuni, de tip Boeing, decolează. Jetul de aer te poate zbura la propriu, dacă nu te ții bine. Un video concludent găsiți aici.

plane landing

     Laguna Strofilia, de lână plaja Koukounaries, este o arie protejată ce găzduieste specii rare de păsări și plante. De altfel, rațele sălbatice, lebedele și iepurașii se plimbă nestingheriți pe plajă, în perioadele mai puțin aglomerate.

       Croazierele sunt foarte variate și au ca principală temă filmul ,,Mama Mia” care a fost filmat în Skiathos și Skopelos. Vă recomand să analizați starea vremii înainte de a face o rezervare.

Unde mâncăm?

          În orașul Skiathos sunt foarte multe restaurante ,,comerciale” care servesc mâncare de tip fast food sau feluri de mâncare tipic grecești asociate cu produse fast food, la suprapreț. Am fost uimită să văd, la unele restaurante, că lângă musaca trona o porție mare de cartofi prăjiți în loc de salată.

          Deși nu obișnuiesc să fac recomandări legate de restaurante și spații de cazare, de data aceasta vă recomand restaurantele Marmita, Mouria, Ricci E Poveri, Cuba Tavern și Mavalaki (pe google maps apare ca Manavaki) din orașul Skiathos, Pizza Jimmy’s Taverna din stațiunea Agia Paraskievi și Under the Pine din Koukounaries pentru raportul calitatea mâncării-preț. Mi-au plăcut și restaurantele Panorama – situat în apropierea mânăstirii Evangelistria și Olive Thea – din nordul stațiunii Achladias, unde experiența unor mese tipic grecești este întregită de o panoramă uimitoare asupra insulelor dintre Skiathos și Skopelos.

            Skiathos mi s-a părut a fi cea mai cosmopolită și mai curată dintre toate insulele grecești vizitate!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s