Din tainele cafelei – Roma

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

            Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume, aduce multe beneficii organismului, dacă este consumată fără zahăr, lapte, frișcă sau alte adaosuri. Pe glob, sunt însă multe băuturi ce au cafeaua ca principal ingredient. Dincolo de beneficii, această băutură îți poate oferi un moment de răsfăț. In toate călătoriile mele, caut să beau cafeaua așa cum este ea preparată de către localnici. De exemplu, pentru mine cafeaua grecească are o aromă aparte în Grecia. Acasă, în bucătăria mea, parcă nu mai este la fel. Vizitarea Romei mi-a oferit câteva informații prețioase despre cafea pe care vreau să vi le împărtășesc.

Cum să bei cafeaua ca un roman?

  1. Niciodată să nu bei cafea cu lapte după prânz! Laptele în cafea este acceptat dimineața.
  2. Nu comanda niciodată cappuccino după servirea mesei!
  3. Comandă cafea și stai în picioare la tejghea ca să o bei! Dacă te așezi la masă, trebuie să plătești ,,coperto” pentru serviciul de a-ți fi adus cafeaua la masă.
  4. Caffè doppio (a double espresso) a fost inventat pentru turiștii americani care preferă o cafea mare și slabă. Romanii preferă un deget de cafea tare.

Tipuri de cafea

Caffe – este servită într-un pahar de sticlă sau o ceașcă de ceramică. Este preferata romanilor.

Caffe Macchiato – se traduce cafea pătată: pătată cu lapte. Este vorba de un espresso foarte scurt cu un deget de lapte. Se poate servi machiato caldo (cald) sau freddo (rece).

Caffe Doppio – un espresso dublu, pentru turiștii străini.

Cappuccino – un espresso scurt cu spumă fierbinte de lapte.

Latte Macchiato – un pahar mare cu lapte cald și foarte puțină cafea picurată în el. În Roma, mulți o consideră o băutură pentru copii sau pentru persoane care nu se simt bine.

Marocchino – are culoarea brun deschis. Este un espresso cu puțină spumă fierbinte de lapte și un praf generos de cacao. Se servește într-un vas de sticlă și de multe ori laptele este servit lângă. Se mai numește ,,moretto” și înseamnă ,,micuțul negru”.

Monachella – ,,micuțul călugăr”.  Seamănă cu marocchino căruia i se adaugă o porție mare de frișcă.

Caffe Shakerato – este ideală în zilele toride de vară. Un espresso la temperatura camerei se toarnă într-un shaker cu gheață și puțin zahăr. După un minut de scuturat se toarnă într-un pahar de sticlă cu picior înalt.

Granita di caffe – nu poate fi numită cafea, ci mai degrabă înghețată. Este o cafea foarte dulce ce a fost adusă la consistența fulgilor de gheață. Se servește între două straturi de frișcă.

Affogato  este un espresso în care s-a adăugat o lingură de înghețată. Există și varianta ,,zabaione”  – foarte bună la Ficco di Neve, lângă Pantheon.

Caffe Corretto – cafea cu grappa, coniac sau alcool cu aromă de anason. În nordul Italiei se servește dimineața, mai ales de către cei ce au munci grele (fermieri, constructori, vânzători la piață), în timp ce în sudul țării este un digestiv.

Cafeaua face parte din cultura italiană!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s