Veliko Tarnovo, un oraș surprinzător

             Prima dată când am vizitat Veliko Tarnovo, am avut parte de o vreme rece și înnorată de martie. La vremea aceea, nu știam aproape nimic despre Bulgaria, iar cele câteva ore petrecute în acest oraș nu mi-au stârnit curiozitatea de a descoperi mai mult. Am vizitat fortăreața Tsarevets și am zăbovit într-o cafenea, privind la un copăcel plin cu mărțișoare. De atunci, în drumul meu spre Grecia, m-am limitat în a fotografia orașul vechi, din mașină. Nu am simțit nevoia de a mă opri pentru a-l vizita.

            Anul acesta, la invitația unor prieteni, am poposit la Veliko Tarnovo, pentru două zile, pe când iarna își lua rămas bun, iar soarele timid învăluia orașul într-o lumină caldă. M-am îndrăgostit pe loc de acest oraș, pe care l-am redescoperit la pas. Mi-a plăcut cartierul Varusha, cu aleile sale pietruite încadrate de case tipic bulgărești ce datează din secolul al XIX-lea, precum și străzile Samovodska charshia și Gurko. Am intrat în magazinele cu produse tradiționale bulgărești de pe Samovodska charshia în căutare de suveniruri și m-am plimbat, nu o dată, pe strada Gurko, preferata mea. Situată pe un versant, de-al lungul râului Yantra, strada Gurko șerpuiește printre casele tradiționale și oferă o panoramă încântătoare asupra orașului vechi și a monumentului Asenevtsi. Sarafkina (Casa lui Sarafin), cea mai cunoscută casă de pe această stradă, ce datează din 1861, poate fi vizitată de marți până sâmbătă în schimbul a 6 leva. Monumentul Asenevtsi, pe care localnicii îl numesc ,,Călăreții”, este format dintr-o sabie uriașă și patru regi călare – Asen, Petar, Kaloyan și Ivan-Asen II din dinastia Asen. Ansamblul a fost construit în 1985, pentru a comemora cei 800 de ani de la proclamarea celui de-al doilea țarat bulgar, cu capitala la Veliko Tarnovo.

            Orașul este străjuit de fortăreața Tsarevets, ce amintește de măreția celui de-al doilea țarat bulgar (1185-1396). Nu rata o vizită aici, pentru că, indiferent de anotimp, vei afla o parte importantă din istoria Bulgariei într-un cadru spectaculos. Dacă nu ai ghid, vei găsi informații prețioase pe un panou, situat la intrare. Biletul de intrare: 6 leva Seara, după ce se lasă întunericul, vizitatorii se pot bucura de un spectacol de lumini impresionant. Programul îl găsești aici.  De exemplu, pe 5, 9 și 24 mai 2019 intrarea este gratuită.

            Cea mai nouă atracție din oraș este parcul Mini Bulgaria, dat în folosință în septembrie 2017. Vrei să vezi cele mai cunoscute obiective turistice din Bulgaria în câteva ore? O plimbare prin acest parc îți va satisfice curiozitatea, la prețul de 10 leva. Mai multe detalii găsești aici.

            Trapezitza este o altă nouă atracție din Veliko Tarnovo. Este vorba despre un funicular ce te duce pe un deal, unde se găsesc ruinele fortăreței Trapezitza, ce datează din secolul al XIII-lea. În caz că preferi să ajungi pe propriile picioare, o potecă destul de solicitantă este varianta optimă pentru a te menține în formă.😜

            Iubitorii de drumeții pot admira natura din parcurile Sveta Gora și Ksilifor, iar pasionații de istorie și artă pot vizita Galeria de Artă, Muzeul Renașterii Naționale – găzduit în clădirea în care primul Parlament al Bulgariei libere s-a întruinit pentru a adopta o nouă constituție, Muzeul de Arheologie, Biserica Fortificată a celor 40 de Mucenici din Sevastia (patrimoniu UNESCO)construită în anul 1230, găzduiește unele dintre cele mai emblematice monumente ale memoriei istorice din Bulgaria.

 

Informații pe scurt:

  • Veliko Tarnovo este situat la circa 180 km față de București și la 222 km față de Sofia;
  • În 1185 se numea Turnovgrad, denumire pe care a păstrat-o până în 1966;
  • În oraș funcționează una dintre cele mai vechi univesități din Bulgaria;
  • În perioada sa de glorie se întindea pe trei dealuri: Tserevets, Sveta Gora and Trapezitsa.
  • Cafenele și restaurantele oferă meniuri variate, tradiționale și internationale, la prețuri rezonabile.

 Veliko Tarnovo este orașul la care mă voi întoarce cu drag, atunci când voi simți nevoia de aer curat, peisaje frumoase și mâncare bună.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s