Povestea fortăreței Kastro din insula Skiathos

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

               În nordul insulei Skiathos se înalță semeț o fortăreață, mărturie a unor timpuri zbuciumate. Kastro a fost construit în secolul al XIV-lea de către locuitorii orașului Skiathos. Aceștia, sătui de raidurile piraților, au părăsit orașul și s-au stabilit aici, construind o cetate medievală. Cele trei laturi dinspre mare au fost întărite cu ziduri joase, în timp ce pe latura care asigura legătura cu restul insulei au fost construite ziduri înalte și groase. Până în 1829, când oamenii au părăsit fortăreața, populația a crescut de la 500 la 1500 de locuitori. Se spune că erau circa 400 de case, 20 de biserici, o moschee, o baie publică, clădiri administrative etc., atunci când oamenii au decis să se întoarcă în vechiul oraș Skiathos.

6

                Kastro a fost sub controlul venețienilor din anul 1360 până în 1538 când flota otomană, condusă de Hayreddin Barbarossa, a cucerit această fortăreață. Otomanii au rămas aici, cu o mica întrerupere în 1660 când venețienii au revenit pentru scurt timp, până în anul 1821.

                Cea mai înaltă parte, numită Barberaki, era principalul loc de observare grație vizibilității asupra zonei înconjurătoare. Poarta principală avea rol de apărare fiind, totodată, singura cale de acces în fortăreață. Principalul mijloc de apărare consta în aruncarea uleiului încins din cazane uriașe. Dintre biserici, se remarcă Biserica Nașterii Domnului, principala biserică din perioada bizantină. Aceasta a fost construită în secolul al XVII-lea pe locul unei biserici ce data din secolul al XIV-lea. Cele 26 de icoane ce se găseau în această biserică pot fi admirate la Catedrala celor Trei Ierarhi din orașul Skiathos. Mie mi-a plăcut foarte mult biserica St. Marina, care a fost renovată în 1950. Aici, în fiecare an, pe 16 iulie se ține un priveghi.

                Viața localnicilor, în acele timpuri, nu era deloc ușoară. De exemplu, pe situ-ul fortăreței nu există izvoare cu apă. Aceasta era adusă de la izvoarele de pe insulă și ținută într-un rezervor situat la intrarea în cetate. În spatele Bisericii Nașterii Domnului era un alt rezervor, placat pe interior cu faianță, în care se colecta apa de ploaie. Fiecare familie avea dreptul la o anumită cantitate de apă.

                Am ajuns la Kastro pe un drum bine întreținut. Locurile de parcare sunt limitate, deoarece în apropiere se găsește o plajă spectaculoasă care devine aglomerată la orele prânzului. Atât fortăreața, cât și plaja pot fi vizitate și cu ajutorul unor croaziere organizate în special din orașul Skiathos.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s