O scurtă incursiune în insulele grecești Partea I: insulele ionice- Corfu, Lefkada, Zakynthos

 

          Grecia este o țară atât de generoasă în ceea ce privește atracțiile turistice, încât ai nevoie de trei vieți ca să o poți cuprinde. De fiecare dată, în călătoriile mele, sunt nevoită să selectez doar o mică parte din tot ceea ce imi poate oferi acest tărâm generos. Mă gândesc că o scurtă prezentare a câtorva insule grecești vă va ajuta să alegeți următoarea destinație de vacanță.

            Insulele ionice, deși sunt numite ,,Cele Șapte Insule”, formează un grup destul de compact de zeci de insule mari și mici. Ele sunt situate în vestul Greciei, în Marea Ionică și au devenit parte a Greciei moderne în 1864. Influența venețienilor, otomanilor și a englezilor se reflectă în gastronomia și arhitectura acestora. Cu o singură excepție: insula Corfu, nu a fost niciodată sub ocupație turcă.

            În acest articol am să vă povestesc despre trei dintre aceste insule, urmând ca pe viitor să vă povestesc și despre celelalte.

Corfu

 

            Această insulă, situată în nordul insulelor ionice, are circa 61 km lungime și 27 km lățime și o climă mediteraneană cu veri caniculare și ierni foarte ploioase. De altfel, în Corfu plouă mai mult decât în restul Greciei. Vegetația luxuriantă, câmpiile verzi, chiar și în toiul verii, i-au adus numele de ,,Insula de Smarald”.

            Farmecul insulei este dat de satele cocoțate pe pantele munților, multe păstrând intactă arhitectura tipic venețiană cu case din piatră cum este cazul satului Palia Perithia sau a satului Lakones, unde femeile încă mai poartă costumul popular.

            Istoria este redată de numeroasele vestigii din capitala Kerkyra, multe incluse în patrimoniul UNESCO, dar și de mănăstirea Pantokratoras, ruinele bazilicii creștine Paleopolis sau de Angelokastro, unul dintre cele mai importante castele bizantine ale Greciei. Achilleion, palatul împărătesei Sissi, atrage mulți vizitatori grație statuilor grecești neoclasice, tablourilor și grădinilor sale superbe.

            Plajele variate, peisajele de vis și hotelurile ce satisfac toate gusturile atrag milioane de vizitatori ce doresc să se răsfețe în soarele Greciei. Aș aminti plajele din zona Paleokastritsa, Acharavi, Agios Gordis, Logas și Sidari cu renumitul Canal d’Amour. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

            Gastronomia insulei are puternice influențe italiene, cu deosebirea că felurile de mâncare sunt mult mai condimentate. Pastitsada este nelipsită în meniul de duminică, iar potsichada este făcută cu carne de cocoș în loc de vită. Aici am mâncat o înghețată delicioasă de koum quat, un fruct adus din China de către britanici. Dulceața, gemul și lichiorul de kuom kuat sunt produse ce pot fi dăruite celor dragi după o vizită în această insulă atât de frumoasă.

Lefkada

         Lefkada este, alături de insula Evia, accesibilă cu mașina, legătura dintre ea și continent realizându-se cu ajutorul unui pod plutitor peste canalul Drepanos. Această insulă este înconjurată de alte insule mai mici, printre care și Scorpios, insula ce a aparținut celebrului multimilionar Aristotel Onassis. De altfel, atât din Nidri, cât și din Vassiliki se organizează croaziere în jurul insulei ce includ sesiuni de plajă pe câteva insule și admirarea din larg a altora. Impresii de călătorie găsiți aici.

           Insula  este generoasă în ceea ce privește plajele. Partea vestică este mai sălbatică, cu plaje spectaculoase, în timp ce în est acestea sunt mai bine organizate. În vestul insulei, de la nord către sud se succed plajele Mili, Agios Ioannis, Tsoukalades, Pefkoulia, Ag. Nikitas, Milos, Kathisma, Kalamitsi (Gaidaros), Avali, Kavalikefta, Megali Petra, Gialos, Egremni, Porto Katsiki, în estul insulei Lygia, Nikiana, Perigiali, Nidri, Dessimi, iar în sud Kamari, Mikros Gialos, Sivota, Afteli, Ammoussa, Agiofili, Vassiliki. Dacă doriți informații despre ele, puteți să le gasiti aici.

       Lefkada are munți spectaculoși cu sate agățate de versanți, cascade frumoase și mânăstiri liniștite. Din păcate, cutremurele din 1948 și 1953 au distrus cea mai mare parte din insulă și, de aceea, astăzi mai găsim doar câteva așezări tradiționale. Un alt cutremur, în 2015, a distrus parțial pitoreasca plajă Egremni precum și drumul de acces către ea.

          Spectaculosul far Doukato,  muzeul folcloric ,,Maria Koutsochero” din pitorescul sat Karya,  mănăstirea Panagia Faneromeni, cascada de la Dimosari și satul Sivros cu ultima moară de apă de pe insulă sunt câteva atracții turistice pe care nu trebuie să le ratați.

    Gastronomia locală include savoro, aliada, bakaliaros, maridopita, bourdeto și frygadeli, feluri de mâncare delicioase care deși sunt prezente în toate insulele ionice, prezintă mici variații ce schimbă ușor gustul acestora.

Zakynthos

            Insula Zakynthos este ca un imens parc natural presărat cu plaje variate ca dotări, peisaje marine incredibile și sate ce încă mai păstrează tradițiile strămoșești. O plimbare pe străduțele cochete și întortocheate ale capitalei Zante, vizitarea ruinelor castelului venețian  din satul Bochali și experiența unei sesiuni de bronzare pe una dintre plajele ce adăpostește cuiburile broscuțelor Caretta-Caretta vă va oferi amintiri de neuitat. Puteți avea parte, de asemenea, de o experiență inedită în stațiunea Argassi. Aici, un mic pod situat în mare, în apropierea plajei poate fi explorat chiar dacă datează din anul 1803.

          Cele mai multe reclame despre insula Zakynthos includ și imagini cu plaja Navagio, considerată a fi una dintre cele mai frumoase din Europa. Plajele și stațiunile sunt foarte variate, unele liniștite, altele pline de viață, cu multe facilități. De altfel, plajele din est sunt organizate, în timp ce în vest domină cele liniștite și aerisite. Mie mi-au plăcut plajele Navagio, Gerakas, Xigia, Porto Zorro, Porto Limnionas și Agios Nikolaos (Ammos). Detalii găsiți aici.

            Blue Caves și Keri Caves sunt două locuri cu o apă incredibil de albastră. Practic ai parte de o adevărată terapie a nuanțelor de albastru în care privirea se cufundă adânc. Blue Caves sunt binecunoscute, deoarece se găsesc pe drumul către plaja Navagio. În trecut, grecii organizau croaziere cu barca până la plaja Navagio și cum bărcile erau cu vâsle, la Blue Caves își trăgeau sufletul, în timp ce turiștii explorau înot aceste grote. Keri Caves sunt mai puțin cunoscute însă, după părerea mea, chiar mai spectaculoase decât Blue Caves.

           Gastronomia locală include sofigadoura, o mâncare cu conopidă, skordostubi un fel de mâncare cu vinete, roșii, ulei de măsline și usturoi, fitoura, un desert ce este servit de Sf. Dionisios, precum și mizithra servită cu miere. Felurile de mâncare cu iepure fac parte, de asemenea,  din gastronomia tradițională.

            Când am plecat în vacanță, în Zakynthos, aveam senzația că voi vizita o insulă super-comercială. Nu știu dacă de vină au fost reclamele ce o promovau însă mă bucur că nu a fost așa.

               Unul dintre punctele comune ale acestor insulelor este culoarea apei Mării Ionice, o adevărată terapie pentru suflet.Ionian Sea

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s