Salina Turda

              România nu duce lipsă de zăcăminte de sare, exploatările în subteran datând din perioada daco-romană. În prezent, unele mine de sare sunt amenajate turistic și balnear, turiștii bucurându-se atât de priveliștea impresionantelor galerii, cât și de baza de tratament ce oferă multe beneficii suferinzilor. Apreciată de unii turiști pentru modul în care a fost amenajată, considerată de alții un kitsch contemporan, Salina Turda nu rămâne indiferentă nimănui.

Istoric

          Urme ale unor exploatări, presupuse că ar data din perioada romană, au fost descoperite în anul 1862 când a fost descoperită o lucrare minieră, în care camerele de exploatare în formă de piramidă erau despărțite între ele printr-o împletitură de nuiele. Deși nu există dovezi arheologice ale exploatării de sare, există credința că sarea de la Turda era folosită de către localnici atât pentru acoperirea necesităților interne, cât și pentru export. Activitatea de extragere a sării este atestată documentar în anul 1271 și, de atunci, Salina Turda cunoaște perioade de înflorire, dar și de decădere din cauza salariilor mici ale minerilor. Documentele din secolul al XIX-lea atestă faptul că minerii primeau un salariu de 12 florini pe an, mult mai puțin decât primeau lucrătorii din agricultură. În 1932, mina de sare se închide și este aproape uitată până în timpul celui de-al doilea război mondial când localnicii au folosit-o ca adăpost antiaerian. Se spune că în perioada comunistă o parte a galeriei Franz Iosif a fost utilizată ca depozit de brânzeturi.

Date tehnice și amenajările turistice

             Salina Turda devine obiectiv turistic în anul 1992. Zăcământul de sare, ce acoperă o suprafață de 45 km2, are o grosime medie de 250 m. De cum intri în salină, simți curenții de aer și vezi pereții groși de sare. Accesul în mina Rudolf se poate face în două moduri: cu un lift panoramic sau pe scări de lemn pe care cobori 13 etaje. De fiecare dată am coborât și am urcat pe scări, fie din cauza aglomerației de la lift, fie pentru că acesta era defect sau în revizie. Între etaje, pe perete, este inscripționat anul în care a fost exploatat nivelul respectiv și, astfel, efortul depus este parcă uitat, pe măsură ce cobori sau urci. Îmi amintesc că, într-una dintre vizite, ghidul ne-a oferit o experiență inedită. De la balconul minei Iosif, cuvintele rostite au șase ecouri, datorită formei camerei și a lipsei comunicațiilor cu alte camere. Am ascultat povestea ,,Sălii de apel” a cărei denumire provine de la faptul că intrarea și ieșirea din mină se făcea prin acest spațiu de mici dimensiuni, camera fiind locul ideal pentru a ține evidența persoanelor care intrau și ieșeau din mină. Într-o vreme, s-a numit ,,Scara bogaților”, întrucât era folosită pentru circulația nobilimii locale care participa la slujba religioasă din salină, ce avea loc o dată pe săptămână.

          În salină, timpul trece foarte repede, grație terenului de fotbal, al meselor de biliard și tenis de masă precum și al locurilor de joacă. Privirea îți este atrasă de roata panoramică care te aduce mai aproape de tavanul salinei. Din mina Rudolf cobori în mina Terezia, unde pe un lac, cu o adâncime ce variază între 0,5 și 8 metri, te poți plimba cu bărcuțe atât de mici că stai cam cocoșat pentru a putea vâsli. În mijlocul lacului, pe insula creată de sarea reziduală, a fost amenajat un amfiteatru. Bolnavii sunt tratați în mina Gizela ce oferă facilități pentru tratamentul balnear cu aerosoli. Indicațiile terapeutice ale salinei se referă la infecții respiratorii repetate, rinite alergice, polipi etc.

                În opinia mea, Salina Turda  este o poveste de succes grație oamenilor care au realizat un design revoluționar. Este în topul celor mai vizitate atracții turistice din România, cu peste un milion de turiști pe an.

 

Bine de știut

 • în salină nu există semnal la telefon;
 • temperatura medie este de circa 120C;
 • consumul alimentelor este interzis în salină;
 • durata unei plimbări cu barca este de circa 10 min;
 • în mina Rudolf există un stand cu suveniruri și cu produse cosmetice ce au sarea ca principal ingredient;
 • accesul animalelor este interzis. Acestea pot fi lăsate contra cost într-un spațiu amenajat.

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Great post and photos!
  I had no idea that Romania had a salt mine. Shame I missed this when I was there in 2009.

  Apreciază

  1. idjourneys spune:

   There are many beautiful places in Romania! Maybe next time you will visit it!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s