Ruinele Cetății Trascăului

           Toamna este anotimpul meu preferat pentru călătorii în munții noștri, iar cei care mi-au citit articolele anterioare au putut observa cu ușurință acest lucru. Simfonia culorilor și razele blânde ale soarelui transformă orice călătorie într-o experiență pentru suflet. În această toamnă am decis să fac o incursiune în Munții Trascăului, o zonă cu o mare complexitate și diversitate peisagistică. În ciuda faptului că altitudinea maximă nu depășește 1400 m, acești munți oferă călătorului priveliști de o frumusețe aparte. Accesibilitatea locului a contribuit la o populare diversă, fapt reflectat în tipologia satelor și a vestigiilor istorice.

             Vizita mea la Cetatea Trascăului a fost ca o lecție de istorie într-un peisaj frumos.

            Drumul de pământ din satul Colțești și până în apropierea cetății este accesibil autoturismelor. Șoferii temerari își pot continua drumul până la poalele cetății însă eu am preferat să fac o plimbare de circa treizeci de minute, ca să mă pot bucura din plin de peisaj.

1

            Cetatea Trascăului (Colțești), a fost construită în secolul al XIII-lea de contele Thorotzkay, ca cetate locuibilă și de refugiu, după invazia mongolă din 1241. Acest lucru este certificat de o inscripție, în limba maghiară, de pe turnul nordic, a cărei traducere, potrivit wikipedia, este ,,Cetatea familiei Thorotzkay. Construită de Thorotzkay Illés, vice-voievodul Ardealului, la finele secolului al XIII-lea. Arsă de trupele generalului Tiege în 1703. Acest panou s-a executat în anul 1832.”

8

             Cetatea a avut o istorie zbuciumată, schimbându-și periodic stăpânii. În anul 1470, a fost confiscată de regele Matei Corvinul pentru ca în 1510 să revină membrilor familiei Thorotzkay. Desi, patru ani mai târziu, țăranii conduși de Gheorghe Doja au devastat-o în timpul răscoalei împotriva nobilimii, a funcționat până la anexarea Transilvaniei când, în cadrul revoltei Curuților, familia Thorotzkay și-a pierdut drepturile și implicit cetatea. Astăzi, acest sit este înscris pe lista monumentelor istorice ale județului Alba.

             Ajunsă la fața locului am avut parte de o experiență inedită. O asociație maghiară organiza un eveniment în care erau reproduse practicile de vânătoare și de apărare din secolele trecute. Punctul culminant l-a reprezentat trasul cu arcul. Am putut observa îmbrăcămintea specifică acelor timpuri și m-am bucurat ca un copil atunci când săgețile își atingeau ținta. Datorita pozitiei sale, pe o stâncă calcaroasă care îi dă o notă maiestuoasă, ai parte de o panoramă uimitoare asupra masivului Piatra Secuiului, cheilor Vălișoarei și a satului Colțești.

              Indiferent de anotimp, aceste locuri au un farmec aparte și, de aceea, vă invit să le vizitați.

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s