Domeniul schiabil Kitzsteinhorn – o experiență completă

via Site Settings ‹ idjourneys — WordPress.com

         Kitzsteinhorn este un masiv muntos ce face parte din parcul național ,,Hohe Tauern”. Aici, la o altitudine de circa 3000 m, se găsește primul domeniu schiabil din Austria amenajat pe un ghețar. În timp, zona s-a dezvoltat și, astăzi, este unul dintre cele mai cunoscute domenii schiabile din această țară. La poalele muntelui, cele două stațiuni cochete Kaprun și Zell am Zee oferă spații de cazare și de petrecere a timpului liber dintre cele mai variate. În plus, acestea au propriile domenii schiabile.

           Sunt atât de multe lucruri de spus despre această zonă, încât mi-a luat ceva timp ca să îmi structurez informațiile, pentru a vă oferi o imagine cât mai completă asupra zonei. Am ales să vă povestesc, mai întâi, despre domeniul schiabil Kitzsteinhorn, urmând ca într-o postare viitoare să vă prezint Kaprun și Zell am Zee.

Acces

          Din drumul național nr. 168, ce pornește din Zell am Zee, la primul sens giratoriu se intră pe a treia stradă la stânga. Prima localitate este Kaprun și apoi domeniul schiabil Kitzsteinhorn. Cu toate că parcarea este uriașă, după ora 11 vei găsi foarte greu un loc liber, în plin sezon.

Domeniul schiabil

           Schiorii sunt preluați de o gondolă și o telecabină pe două cabluri paralele. Acestea ajung la cota 1976 m (Langwied), de unde alte două instalații de gondolă pleacă spre Alpin Center, la altitudinea de 2452 m. De aici, pornesc cele mai multe pârtii de schi care sunt deservite de telescaune și teleskiuri. Dacă doriți să ajungeți la platforma situată la 3029 m, pentru a face fotografii incredibile cu cele mai înalte vârfuri din Austria, trebuie să vă urcați în telecabina Gipfelbahn (situată în stânga Alpin Center-ului). Această telecabină este folosită atât de către schiori, cât și de cei ce doresc să se bucure de peisaj. Drumul către platformă trece printr-un tunel în care sunt expuse panouri cu informații despre flora și fauna parcului național ,,Hohe Tauern”, mostre de roci etc. Schiorii pot ajunge la platformă și cu ajutorul unui shuttle pe șine ce pornește din zona Ice Arena. La restaurantul Gipfel, te poți delecta cu feluri de mâncare tradiționale sau internaționale, în timp ce admiri panorama superbă asupra munților din jur. Poți, de asemena, să urmărești un film documentar la ,,Cinema 3000”, cinematograful situat la cea mai mare altitudine din Austria. De pe platformă, poți admira Grossglockner, cel mai înalt munte din Austria și alte circa 30 de vârfuri din zonă.   La această adresă  găsești o hartă a domeniului schiabil.

          Gradul de dificultate al pârtiilor este variat, deși predomină cele roșii, de dificultate medie. Majoritatea pârtiilor ușoare sunt situate pe platou. O adevărată provocare este pârtia ,,Black Mamba” ce are o înclinare de 63 de grade. Domeniul schiabil are și cinci rute de freeride. Pe fiecare rută, la intrare, există un punct de informare asupra gradului de dificultate, topografiei și locurilor periculoase. Pot spune că zona este ofertantă și în ceea ce privește restaurantele, barurile, școlile de schi și magazinele cu articole sportive. Nu rata barurile de gheață de pe pârtii, pentru o experiență inedită!

Bine de știut

  • Instalațiile pe cablu funcționează până la ora 16.
  • Vremea poate fi un factor perturbator. Verificați starea vremii înainte de a urca! Într-un an, am experimentat o zi cu vânt puternic care m-a obosit foarte repede. De fiecare dată când se pornea o rafală de vânt mă opream, pentru că altfel m-ar fi dat jos de pe schiuri.
  • Drumul în tunelul de acces către platforma ,,Top of Salzburg” este în pantă. La ducere vei coborî însă la întoarcere vei urca. Există un panou care te avertizează că efortul va fi foarte mare, mai ales, dacă ești încălțat cu clăpari. În fiecare zi de marți, în perioada decembrie-aprilie, se organizează tururi gratuite cu rangeri din parcul național.
  • Pe platformă există un aparat foto automat. Fotografia poate fi descărcată de pe internet.
  • Kitzsteinhorn are altitudinea de 3203 m.
  • În Kaprun se găsește Tauern Spa. Ce poate mai bun după o zi de schi, decât o seară de relaxare la un centru spa modern?

Sper că ți-am stârnit curiozitatea și că vei schia pe Kitzsteinhorn!

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s