Cinci plaje din nordul litoralului bulgăresc al Mării Negre

            Litoralul bulgăresc măsoară circa 370km, dintre care nu mai puțin de 130km este format din plaje foarte variate ca lungime și aspect. În nord, predomină plajele liniștite, mai puțin organizate unele cu aspect mai sălbatic, în timp ce în centru și sud sunt renumitele stațiuni Albena, Nisipurile de Aur, Nessebar etc. cu plaje bine organizate și cu numeroase facilități de cazare și de petrecere a timpului liber.

              Pentru cei ce caută liniștea și vor să se bucure exclusiv de mare și plajă fără prea mari pretenții, nordul litoralului bulgăresc este alegerea cea mai bună. Aici, accesul către cele mai multe plaje se face cu mașina, spațiile de cazare fiind limitate și, uneori, la o distanță apreciabilă față de plajă. Am ales să vă prezint cinci plaje diferite, într-o ordine subiectivă.

 1. Russalka este o zonă cu plaje mici și spectaculoase, situată în rezervația de păsări Tauk Liman (Golful Păsărilor). Unele plaje au intrarea liberă, altele cum sunt cele din cadrul ,,Russalka Holiday Village Hotel” au o taxa de intrare de 20 lei sau 6 leva. Deși pe litoralul bulgăresc se poate plăti în lei, rata de schimb nu este deloc avantajoasă. Complexul hotelier este format din bungalow-uri, răsfirate printr-o pădure unde liniștea este întreruptă doar de ciripitul păsărilor. Am observat că unele bungalow-uri erau într-o stare deplorabilă, în timp ce altele erau cochete și bine întreținute. Cele trei plaje sunt superbe, apa este limpede, iar adâncimea crește treptat. Stâncile prăvălite în mare, nisipul fin și modul de amenajare îți creează impresia unui peisaj mediteranean. Dacă cineva m-ar fi ,,teleportat” acolo, aș fi jurat că sunt în Grecia. La Russalka poți sta o zi sau o săptămână fără să te plictisești.
 2. Kibella, o plajă mică, organizată, cu șezlonguri și salvamar este ocrotită de un perete alb de stâncă ce oferă adăpost în zilele cu vânt puternic și, totodată, dă locului un caracter pitoresc. Parcarea, mărginită de copaci, precum și terasa cochetă reprezintă un bun loc de belvedere. Taxa de parcare este de 5 leva sau 15 lei fie că stai o zi sau o oră. Dacă nu vrei să scoți bani din buzunar poți parca și pe marginea drumului, dacă găsești loc.
 3. Tyulenovo. La prima vedere, acest mic sătuc nu pare un loc pentru plajă și răsfăț pe un șezlong. Bolovanii din micul golf, șinele folosite de barcagii pentru a-și coborî cu bine bărcile în apă și stâncile pe care faci echilibristică pentru a vedea marea pot fi descurajante pentru persoanele comode. Și totuși ,,Family Hotel Tyulenovo Bar & Restaurant” are o mica plajă cu nisip, amenajată cu fix trei umbrele și șase șezlonguri. Acestea pot fi folosite de către oricine dorește și nu se percepe taxă pentru utilizarea lor, dar ca să ajungi în mare trebuie să îți faci loc printre bolovani și pietre. Aici am avut parte de o experiență inedită și puțin înfricoșătoare. În timpul sesiunii de snorkeling, un șarpe de mare, lung de peste jumătate de metru, a apărut dintre stânci la câțiva centimetri de mine. Am ieșit imediat din apă, deși știam că nu este periculos. Pur și simplu nu îmi plac șerpii! Tyulenovo este destinat iubitorilor de adrenalină, oamenilor ce se cațără pe stânci și care, din punctul meu de vedere, își riscă viața, în căutarea unui loc numai bun pentru sărituri. Grotele săpate de apa mării sunt ideale pentru snorkeling și scuba diving! Zona, până prin anii 80, a fost populată de foci de Marea Neagră, ,,tyulen” însemnând focă. Astăzi, poți admira doar cormoranii și delfinii.
 4. Bolata, o plajă într-un golf ce formează un semicerc aproape perfect, este situată în rezervația naturală Kaliakra. Din drumul principal ce duce la Capul Kaliakra, se face un drum îngust la stânga. Plaja cu nisip fin, apa de culoare albastru-verzui, intrarea lină în mare și stâncile cărămizii ce stau ca niște santinele la capetele plajei, dau peisajului o notă de spectaculozitate. În spatele plajei, aproximativ în zona centrală, se deschide o potecă presărată cu multe scări ce se opresc deasupra plajei, lângă farul din zona militară. Urcușul nu este greu, iar panorama asupra golfului este absolut superbă. Pe plajă este și o tavernă micuță unde îți poți potoli foamea sau setea la prețuri ceva mai mari decât la Dalboka.
 5. Shabla, cel mai estic punct al Bulgariei, are o plajă lungă de câțiva kilometri ce este mărginită, pe alocuri, de un perete de pământ galben-roșiatic. Am avut sentimente amestecate în orele petrecute pe această plajă. M-am bucurat de apa azurie, dar nu m-am împăcat cu viermișorii din ea, am admirat peisajul oferit de plajă, însă am încercat un sentiment de tristețe la vederea căsuțelor ponosite din camping și am savurat mâncarea delicioasă de la taverna ,,Lavazza”, dar am fost într-un ,,război total” împotriva muștelor obraznice ce nu ne dădeau pace. La circa nouă kilometri de plajă, cel mai înalt far al Bulgariei străjuiește țărmul. Din păcate, acesta nu poate fi vizitat, fiind considerat un obiectiv militar.

  Bine de știut

 • drumurile sunt în stare bună, mai puțin drumul către Tyulenovo;
 • detalii despre ,,Russalka Holiday Village Hotel” găsiți aici;
 • detalii despre,,Family Hotel Tyulenovo Bar & Restaurant” găsiți aici.

 

 

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Wow, habar nu aveam că litorualul bulgăresc are atât de multe plaje frumoase. Să știi că îl voi explora și eu mai intens odată ce ajung acasă. Câte zile recomanzi pentru a le explora? 🙂

  Apreciază

  1. idjourneys spune:

   O saptamană este suficientă dacă îți aloci o zi pentru fiecare plajă. Noi am mers două zile la Kibella, pentru că ne-a plăcut foarte mult! Rusalka, de asemenea, este un loc unde nu te plictisești (sunt două plaje mari și încă una mai mică)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s