Mânăstirea rupestră de la Șinca Veche

          În Transilvania, o regiune în care comunitățile de români, maghiari și germani au trăit împreună secole de-a rândul, religia a constituit o ancoră în vremurile tulburi, iar bisericile, mânăstirile și schiturile ne spun astăzi povestea lor.  Acum doi ani am fost surprinsă de forma și povestea Bisericii ,,Sf. Nicolae” din Densuș, anul trecut, am aflat povestea Abației cisterciene de la Cârța și am admirat iscusința localnicilor de a valorifica acest lăcaș de cult. iar luna trecută am explorat cu sentimente amestecate Mânăstirea rupestră ,,Șinca Veche”.

            Șinca Veche este un sat pitoresc, situat la poalele Munților Făgăraș și Perșani. Din centrul satului, drumul urcă către Dealul Pleșului, pe care se găsește un lăcaș de cult neobișnuit și plin de mistere. Acesta are mai multe denumiri cum ar fi ,, Templul Ursitelor”, ,,Mânăstirea Săpată în Piatră”, „Templul de la Șinca Veche” sau ,,Mânăstirea Rupestră de la Șinca Veche”. Originea acestui lăcaș de cult este incertă, pierzându-se în negura timpului. Prima atestare documentară datează încă din anul 1789, pastorul reformat din Făgăraș scriindu-i lui Iosif Benks despre existența unei mânăstiri ortodoxe, săpată în piatră, ce nu are acoperiș. Una dintre controverse este legată de forma lăcașului de cult. O ipoteză ar fi aceea că biserica avea două altare și deci nu are origine creștină, iar o alta susține că, inițial, au existat două biserici alăturate care prin surpare au căpătat forma actuală. Unele încăperi unite prin galerii s-au prăbușit, ca efect al eroziunii gresiei, precum și din cauza săpăturilor executate de oameni în căutare de comori. Un alt mister este legat de faptul că nu se știe originea credinței localnicilor în puterile miraculoase ale acestui loc plin de energie pozitivă și binecuvântat de Dumnezeu. Oamenii lăsau în încăperi, obiecte de cult, icoane, apă și haine pe care le recuperau după o vreme și le duceau acasă în speranța că acestea erau încărcate cu energie pozitivă. De asemenea, se spune că izvorul de apă ,,Buna Vestire” aflat la intrare are puteri vindecătoare, o explicaţie ştiinţifică fiind aceea că Munţii Perşani, din apropiere, sunt renumiţi pentru izvoarele cu apă minerală şi termală. Întâmplarea cea mai bizară este cea a unui cameraman TVR a cărui cameră video, în timpul unei filmări, se oprea și pornea necontrolat în interiorul mânăstirii. Întors în studiourile TVR, acesta a avut o surpriză de proporții când a deschis camera video. Detalii aici.

          În apropierea mânăstirii rupestre s-a construit un schit ce poartă hramul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Poteca trece printr-o pădure din care răsar stânci uriașe. Schitul este foarte mic și are obiecte de cult frumos lucrate. De asemenea, paraclisul în care se săvârșesc slujbele păstrează o părticică din moaștele Sfântului Nectarie.

            Amplasamentul celor două lăcașuri de cult, în mijlocul unei păduri, te invită la odihnă și relaxare. Nu pot să nu amintesc că Fundația Ortodoxă Culturală „Maica Sfântă – Bucuria Neașteptată” a amenajat acest loc în acord cu natura. Aleile de pământ, delimitate cu garduri de nuiele, sunt pe alocuri pietruite, coșurile de gunoi și toaletele sunt îmbrăcate în lemn, iar centrul de informare turistică, de unde poți cumpăra cărți religioase sau broșuri de prezentare este acoperit în totalitate de vegetație. În plus, drumul dintre Șinca Veche și așezământ este în stare foarte bună, în contradicție cu drumurile pline de gropi din raza comunei.

            Dacă sunteți persoane evlavioase sau, pur și simplu, dacă aveți nevoie de liniște și pace sufletească vă recomand să vizitați acest loc special, misterios și fermecător.

 

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Chiar vara trecuta am vizitat aceste locuri…un loc foarte frumos, linistit, care te incarca cu energie pozitiva. Le recomand tuturor sa mearga si sa viziteze!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s