Dobrogea străveche – Cheile Dobrogei

             În inima Dobrogei, între localitățile Cheia și Târgușor, se găsește rezervația geologică Cheile Dobrogei. Drumul județean 222, ce șerpuiește printr-o pădure de stejari, îți dezvăluie splendoarea unor chei cu forme stranii. Pereți de calcar, polii, lapiezuri și grote se înșiră pe circa doi kilometri, de-o parte și de alta a văii Cheia. Am oprit mașina la intrarea în chei și am luat-o la pas. Aerul înmiresmat al dimineții de mai și formele de relief spectaculoase m-au transpus brusc într-un peisaj, mai degrabă, montan. Accesibilitatea acestor chei prezintă un mare avantaj care, paradoxal, este și un mare dezavantaj. Cheile pot fi explorate și de cei ce nu au o condiție fizică bună, iar dacă timpul nu vă permite o oprire, le puteți măsura frumusețea din goana mașinii. Marele dezavantaj este acela că, deși sunt parte a rezervației geologice ,,Cheile Dobrogei”, unii oamenii încing grătarele și ascultă muzică la maxim. Așa că, dacă vreți să vă bucurați de acest loc mirific, vizitați-l dimineața sau în extrasezon.

                Pe lângă peisajul spectaculos, Cheile Dobrogei stârnesc curiozitatea prin diversitatea geologică și biologică. Ele sunt situate în Podișul Casimcei format din șisturi verzi, cele mai vechi roci din România (0,5-2 miliarde de ani vechime). Această zonă a fost acoperită de apele Mării Tethys în care s-a format un relief coraligen. După retragerea apelor, acesta a rămas mărturie a unei lumi subacvatice, dispărută acum circa 180 milioane de ani. Biodiversitatea zonei este dată de prezența unor specii de plante și de animale protejate: clopoțelul dobrogean, brândușa aurie, pelinul, iasomia, stejarul pufos, dihorul de stepă, balaurul dobrogean, codalbul, uliul cu picioare scurte etc.

                Cheile Dobrogei sunt vulnerabile din cauza turismului neorganizat, precum și a oamenilor ce nu înțeleg că trebuie să protejăm frumusețile țării noastre. Haideți să fim turiști responsabili! Nu este greu!

Bine de știut

 • Coordonate GPS
 • În apropiere, în rezervația Gura Dobrogei, se găsesc peșterile ,,La Adam” și ,,Liliecilor”.
 • La circa 12km depărtare, Mânăstirea Peștera Sfântului Ioan Casian oferă o panoramă superbă asupra Lacului Casian.

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. idjourneys spune:

   Yes, indeed! Thanks for stopping by!

   Apreciază

 1. Mark Caudill spune:

  That is some beautiful country, awesome pictures.

  Apreciat de 1 persoană

  1. idjourneys spune:

   Yes, it is! There are many awesome places.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s