Goldegg, un sat și un …… castel

            Goldegg este un sat pitoresc, situat pe un platou însorit deasupra văii râului Salzach. Zona are o importanță turistică secundară însă acest lucru nu îi răpește din frumusețea specifică zonelor montane. În Goldegg există circa 10 km de pârtii, precum și un lac transformat iarna în „teren de joacă” pentru seniori și nu numai. Am văzut oameni ce practicau curling și schi fond, precum și mămici ce își plimbau copii în cărucioare pe trasee amenajate. Atmosfera era relaxată, iar când foamea sau frigul nu le dădea pace, aceștia se retrăgeau în cafeneaua cochetă a castelului Goldegg.

            Herren of Goldecke, o famile de nobili ce deținea ținutul din jurul satului Goldegg a decis să construiască un castel. La vremea aceea, nobilii își puteau construi casele sau mai bine zis castelele numai cu acordul arhiepiscopului de Salzburg. Castelul a fost finalizat în anul 1339. Două secole mai târziu, ultimul membru al familiei Goldegger moare, așa că armata arhiepiscopului Salzburgului ocupă castelul. În anul 1526, Christoph von Schernberg primește castelul și terenul din jur ca recompensă pentru ajutorul dat la înăbușirea răscoalei țăranilor din zonă. Acesta îl modernizează însă, ulterior, este nevoit să îl vândă, din cauza unor datorii uriașe. Secole de-a rândul, castelul își tot schimbă proprietarii, pentru ca în 1973 să intre în proprietatea autorităților locale.

            Camerele castelului sunt mici, iar exponatele prezintă modul de viață, tradițiile și obiceiurile oamenilor din regiunea Salzburg. Singura cameră mare numită ,,Sala Cavalerilor” găzduiește evenimente culturale cum ar fi concerte, expoziții sau piese de teatru. Se remarcă decorul renascentist, frescele originale și sculpturile în lemn. Impresionant este faptul că panelele și podeaua sunt originale, adică au o vechime de circa 700 de ani.

Bine de știut

  • Programul de vizitare: zilnic între orele 10-12 și 15-17, iar duminica de la 15 la 17.
  • Între 16 septembrie și 14 iunie castelul se poate vizita în întregime doar joia la ora 14
  • Biletul de intrare: 3.50 Euro pentru adulți și 1 Euro pentru copii
  • Harta aici

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s