O zi în Washington DC

         Vizitarea orașului Washington DC a constituit ocazia perfectă pentru a descoperi leagănul democrației americane. Știind că nu am la dispoziție decât o zi, am ales câteva dintre atracțiile turistice reprezentative ale acestui oraș și anume Casa Albă, Washington Monument și Memorialul Lincoln. Pe lângă acestea, am petrecut câteva ore interesante în National Air and Space Museum.

          Primul impact a fost metroul, total diferit față de cel new yorkez. Arhitectura stațiilor de metrou mi-a dat senzația că am ajuns în viitor și pot spune că am avut o ușoară stare de disconfort, datorită luminii crepusculare. Cred că este bine de știut că trebuie să introduceți cartela în aparat atât la intrare, cât și la ieșire, așa că aveți grijă să nu o pierdeți.

          Washingtonul este un oraș aerisit, cu clădiri joase, străzi late și ….. cu mulți oameni în costum. Multe dintre atracțiile turistice, celebre în întreaga lume, se găsesc în zona numită ,,The National Mall”, fapt ce pentru noi a fost un mare avantaj, pentru că am economisit timp prețios.

          De cum am ajuns, ne-am îndreptat către Casa Albă, reședința oficială a președintelui Statelor Unite ale Americii. Clădirea principală, construită în stil georgian, din gresie vopsită în alb, a fost numită prima dată ,,Casa Albă”, în 1901, de către președintele Theodore Roosvelt. Am continuat cu Memorialul Lincoln ce m-a impresionat prin sobrietatea sa. Mi s-a părut interesant că arhitecții au ales, ca monumentul să semene cu un templu grecesc, înconjurat de 36 coloane în stil Doric. Statuia principală, aflată în camera din centrul monumentului, îl prezintă pe Lincoln pe un jilț, iar celelalte două camere conțin cele două discursuri faimoase ale acestui președinte, care a abolit scavia și a modernizat economia americană.

           În drumul către Washington Monument, ne-am oprit la Memorialul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe care l-am descoperit întâmplător. Parcul este format din 56 de piloni, două mici arcuri de triumf și o fântână, fiind dedicat americanilor ce și-au pierdut viața în cel de-al doilea război mondial. Ne-am tras sufletul, bucurându-ne de stropii de apă purtați de vânt. Era ora 11 și în circa 30 de minute trebuia să ajungem la Washington Monument. În timp ce așteptam să intrăm, conform programării, am fost anunțați că un elicopter în care se găsește însuși președintele țării, Barack Obama, urmează să aterizeze în 5 minute la Casa Albă și, deci, va trece pe deasupra capetelor noastre. Evenimentul a fost însoțit de ropote de aplauze, semn că acest președinte se bucura de o mare simpatie din partea conaționalilor săi. Atmosfera veselă m-a emoționat! În plus, Washington Monument mi-a oferit o lecție de istorie americană, precum și o imagine aeriană a Washington-ului. Obeliscul a fost ridicat în onoarea și memoria primului președinte american, George Washington.

            Cel mai mult m-a impresionat însă Muzeul Aerului și Spațiului (National Air and Space Museum) patronat de către Institutul Smithsonian. Dacă ar fi să mă reîntorc în Washington, l-aș vizita din nou și nu m-aș plictisi. Exponatele sunt prezentate în așa fel încât să fie admirate din unghiuri diferite, iar secțiunile muzeului sunt realizate ingenios. Poți de exemplu să faci parte din aventura cuceririi aerului și spațiului. Poți privi îndeaproape biplanul „Flyer”, aparatul cu care frații Wright au realizat primele lor zboruri, poți admira macheta unei mici sonde ce a ajuns până la capătul sistemului solar sau modulul lunar Apollo, poți vedea  sau poți intra într-o rachetă pentru a experimenta cum trăiesc astronauții în spațiu. Cei curajoși se pot îmbarca în simulatoare computerizate pentru a experimenta o aselenizare sau un zbor transatlantic. Nu întâmplător, acest muzeu a fost pe locul patru între muzeele lumii, in anul 2013, cu circa 6.900.000 de turiști. Este original și interactiv!

            Vizita mea la Washington a fost scurtă și intensă. Am trecut pe lângă Capitoliu, dar nu am avut timp pentru a-l vizita. Un motiv în plus pentru a reveni aici!

Bine de știut:

  • Washington Monument este închis până în primăvara lui 2019 pentru modernizări. Detalii aici.
  • Accesul în Muzeul Aerului și Spațiului este gratuit. Detalii aici.
  • Poți folosi ,,Old Town Trolley Tour” (Hop on – Hop off) pentru a vizita orașul. Sunt 25 de stații și poți coborî ori de câte ori vrei, fără a îți cumpăra un nou bilet pentru fiecare nouă urcare.
  • O hartă cu obiectivele turistice din Washington găsiți aici

 

Hop on Hop bus

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s