Satul Măgura, o oază de liniște

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

     În anii 90, bucureștenii și nu numai, descopereau potențialul turistic al zonei Bran-Moieciu. Locuitorii satelor din această zonă cu o îndelungată tradiție în oierit s-au reorientat către turism. La început, oamenii pregăteau una, două odăi pentru turiștii dornici de a trăi o felie de viață tradițională. Cererea tot mai mare a adus multe investiții, mai mult sau mai puțin reușite, iar astăzi această zonă este un amalgam de modernism și tradițional.

      În comuna Moieciu, există un sat, Măgura, ce pare neatins de ,,binefacerile” societății moderne în care trăim. Îți dai seama de asta pornind de la drumul anevoios, îngust, de pământ, ce asigură legătura localnicilor cu lumea înconjurătoare. Mă gândesc că poate de aceea un loc atât de frumos a rămas ca o ultimă redută a modului de viață arhaic.

      Acest sat situat între Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului, la o altitudine de 1000-1200 m (6 km de Zărnești) oferă o uimitoare panorama de 3600. Ulițele satului aproape pustii, casele tradiționale și fânețele creează atmosfera rustică pe care unii dintre noi o avem în suflet din perioada vacanțelor la bunici.

      Satul Măgura este destinația perfectă în toate anotimpurile, atât pentru turiștii comozi, cât și pentru cei activi. Oriunde te vei caza poți fi sigur că în fața ochilor vei avea priveliși superbe către munții din jur. Ce poate fi mai frumos decât să iei micul dejun într-un decor de poveste!

Dacă dorești să explorezi zona iată câteva obiective care te pot atrage:

     Cheile Zărneștilor numite “Prăpăstiile Zărneştilor” datorită peisajului stâncos, au o lungime de aproximativ 5 km ce pot fi străbătute în circa o oră. Se poate ajunge cu automobilul dinspre Măgura sau dinspre Zărnești. Pereții verticali din calcar au fost săpați de Râul Mare, care dispare în subteran pe anumite porțiuni datorită permeabilității acestor roci. La capătul cheilor se ajunge la locul numit “La Table”, unul dintre punctele de urcare pe creasta Pietrei Craiului. Pereții înalți de circa 100-200 m sunt amenajați, din loc în loc, pentru alpinism și escaladă.

      Peștera Liliecilor situată pe platforma Branului, la o altitudine de 950 m în satul Peștera este neamenajată, așa că nu uita să te echipezi cu o lanternă și cu bocanci/pantofi de sport. Accesul cu mașina este facil, datorită indicatoarelor (7 km față de Măgura și 5 km față de Moeciu de Jos). Peștera nu mi s-a părut extraordinară decât prin faptul că adăpostește câteva specii de lilieci (de aceea nu este electrificată). Peisajele ce se derulează de-o parte și de alta a drumului sunt însă foarte frumoase!

      Mănăstirea Peștera „Sfânta Treime” este situată la circa 2 km de Măgura, așa că o plimbare până aici este binevenită în orice moment al zilei.

     O plimbare pe ulițele satului este un mod plăcut de a intra în atmosfera rurală și de a contempla natura.

Sper că v-am stârnit curiozitatea suficient cât să explorați aceste locuri!

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s