Albastru de Lefkada

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

         Marea Ionică mă impresionează mereu prin nuanțele de albastru pe care le etalează: albastru ca cerneala, cobalt, albastru safir, turcoaz. Pot spune că de multe ori culoarea apei eclipsează frumusețea peisajului, a plajelor.

          Spre deosebire de celelalte insule din Marea Ionică, insula Lefkada este legată de Grecia continentală printr-un tunel și un pod mobil.

           De îndată ce am ieșit din tunel, am fost dezamăgită la vederea gunoaielor înșirate de-a lungul întregului drum până la destinație. Mă întrebam atunci dacă am făcut o alegere bună în a petrece o vacanță în Lefkada. Această temere am avut-o și a doua zi când, coborând scările către plaja Porto Katsiki, am fost întâmpinați de gunoaie.

           Din fericire, în ciuda gunoaielor, peisajele acestei insule sunt uimitoare. Păcat că din loc în loc apar aceste răni lăsate de către turiștii indiferenți. În plus, nici autoritățile locale nu par că se înghesuie să le strângă periodic.

            Lefkada este generoasă în ceea ce privește plajele. Partea sa vestică este mai sălbatică, iar plajele spectaculoase, în timp ce în est sunt mai bine organizate. În luna august toate plajele sunt aglomerate! Un localnic îmi spunea că italienii ocupă primul loc între turiștii care vizitează această insulă, urmați de sârbi, bulgari și români.

            Nu pot să fac un clasament al acestor plaje, așa că am să vi le prezint după poziția geografică.

            În vestul insulei, de la nord către sud se succed plajele: Mili, Agios Ioannis, Tsoukalades, Pefkoulia, Ag. Nikitas, Milos, Kathisma, Kalamitsi (Gaidaros), Avali, Kavalikefta, Megali Petra, Gialos, Egremni, Porto Katsiki.

           În estul insulei: Lefkada, Lygia, Nikiana, Perigiali, Nidri, Dessimi.

           În sudul insulei: Kamari, Mikros Gialos, Sivota, Afteli, Ammoussa, Agiofili, Vasiliki.

          Mă gândesc că pozele sunt cei mai buni ambasadori, așa că am ales câteva, deși mi-a fost destul de greu să fac o selecție.

         Și acum câteva detalii despre aceste plaje. Nu am să vă plictisesc cu informații legate de accesibilitate pentru că trăim în era ,,GPS-ului” și pentru că fiecare are un traseu propriu.

         Porto Katsiki este cea mai fotografiată plajă din Lefkada și își merită reputația de ,,cea mai spectaculoasă plajă”. Devine foarte aglomerată începând cu orele prânzului, când locurile de parcare sunt epuizate, așa că turiștii sunt nevoiți să își găsească un loc ferit pe marginea drumului și apoi să ia în piept drumul până la plajă.

         Egremni a mai pierdut din accesibilitate odată cu distrugerea drumului, în urma cutremurului din noiembrie 2015. Există croaziere până aici așa că nu trebuie ratată! Noi am ajuns dimineața, când plaja era pustie și am savurat fiecare moment. Nu am putut să nu observ câteva peturi și cutii de suc lăsate de către turiștii iresponsabili!

         Kavalikefta și Megali Petra sunt foarte diferite, însă numitorul comun este peisajul splendid. Există două căi de acces între cele două plaje: una pe o potecă ce pornește din stânga parcării de la Kavalikefta (cum stai cu fața la mare) accesibilă tuturor și una pe plajă, printre stânci uriașe (nerecomandată persoanelor supraponderale datorită efortului și a unei porțiuni foarte înguste dintre două stânci).

         Mili și Agios Ioannis, situate în nord vest, sunt deseori fotografiate datorită unor mori de vânt părăsite precum și a peisajului unic. Sunt întinse, late și au nisip – o raritate în Lefkada – cu mici porțiuni acoperite de pietricele.

        Agios Nikitas, o plajă mică, frumoasă ca o carte poștală și aglomerată este punctul de plecare către plaja Milos. Accesul către Milos se face pe o potecă peste un deal sau cu o ambarcațiune pentru persoanele comode (la fiecare treizeci de minute, începând cu ora 10). Plaja Milos mi-a plăcut foarte mult! Este lată, cu nisip, adăpostită de un versant, cu  apă limpede în nuanțe de bleu și albastru cobalt.

       Avali, KalamitsiGaidaros și Kathisma comunică între ele, fiind vorba de o fâșie de plajă lungă de câțiva km. Kathisma este foarte aglomerată, cu multe facilități, cu baruri, terase din care răsună muzică de toate genurile, Kalamitsi este bine organizată și nu foarte aglomerată,  iar Avali sălbatică și liniștită. Pe drumul de acces către Kathisma nu ratați restaurantul Raki  renumit pentru felurile de mâncare delicioase și pentru panorama asupra plajei Kathisma. Lângă restaurant este barul ,,Fly Me sun and bar” unde se organizează zboruri cu parapanta. Priveliștea către plajă este mirifică!

       Gialos sau Yialos este îndrăgită de către localnici care, evident, doresc liniște. Are o tavernă, iar drumul spectaculos este bine întreținut.

       Tsoukalades și Pefkoulia două plaje diferite, prima mai sălbatică, a doua bine organizată cu o terasă ce are piscină. Aceasta este ideală mai ales când valurile mari mătură plaja. Pe drumul ce leagă cele două plaje există un punct de belvedere unde vă recomand să vă opriți, pentru a admira panorama superbă către plaja Pefkoulia și către Agios Nikitas.

       Din estul insulei mi-a plăcut Dessimi, iar din sud Agiofili și Vasiliki pentru peisajul creat de către windsurferi.

       Accesul către plaje este facil, toate drumurile fiind bine întreținute. Găsiți coordonatele GPS dacă dați click pe numele fiecărei plaje.

        Plajele Lefkadei sunt în marea lor majoritate cu pietre sau pietricele care se continuă și în apă. Cele din vestul insulei sunt afectate de vânt și de aceea, de multe ori, sunt măturate de valuri mari. Apusurile de soare sunt însă mirifice!

 

Găsiți coordonatele GPS dacă dați click pe numele fiecărei plaje.

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s