Abația cisterciană de la Cârța

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

           Transilvania este o atracție turistică importantă datorită reliefului variat, a diversității culturale și religioase. În ultimii ani, au fost scoase la iveală, de către călătorii pasionați, locuri minunate cu oameni frumoși.

            Astăzi am să vă vorbesc despre un astfel de loc: Abația cisterciană de la Cârța. Până de curând, în vocabularul meu nu exista cuvântul cistercian, așa că m-am documentat și iată ce am aflat!

           Cistercian provine de la localitatea franceză Cîteaux, numită în latină Cistercium. Aici, în 1098, a fost fondat ordinul monastic cistercian de către un grup de călugări nemulțumiți de viața monahală din abația Molesme. Aceștia au trăit inițial după regulile Sf. Benedict, remarcându-se prin umilință, hărnicie și spirit comunitar.https://www.britannica.com/place/Citeaux

          În secolul al XII-lea, călugării cistercieni s-au răspândit în Europa, abațiile de la Cârța și Igniș fiind cele mai estice. Inițial, abația de la Cârța era din lemn însă, câțiva ani mai târziu, călugării au ridicat, cu ajutorul unor maiștrii pietrari din Franța, o construcție în stil gotic. Se spune că aceasta a constituit sursa de inspirație pentru bisericile fortificate din Transilvania.

        Călugării erau grijulii cu oamenii săraci sau bolnavi și au contribuit la îmbunătățirea practicilor agricole din zonă. Cu toate acestea, se pare că în secolul al XV-lea, regulile Sf. Benedict nu mai erau respectate. Abația devenise bogată, călugării fiind proprietarii singurei mori din zonă și a unei podgorii cu viță de vie adusă din Burgundia. În anul 1474, regele Matei Corvin a desfinţat abaţia, ca urmare a plângerilor localnicilor și a abaterilor călugărilor.

De ce mi-a plăcut această abație?

           În primul rând, am fost surprinsă de forma mânăstirii, cu ferestre tipice stilului gotic și coloana romanică încadrată în arcada în semicerc.

          Grădina mânăstirii, ce conține piatra de mormânt a lui Franz Pindur (1864-1904), pictor și grafician sas, originar din zonă și mormintele unor soldați germani din Primul Război Mondial, este bine îngrijită și plină cu flori. Aceasta se găsește pe locul ruinelor navei abației.

          În biserică se află o orgă barocă ce datează din 1777. Mi-a plăcut că am putut-o admira de aproape.

         Turnul-clopotniță, construit în secolul al XV-lea de către vestitul pietrar Andreas Lapicida din Sibiu, oferă o panoramă frumoasă asupra satului. Scările înguste și în spirală, precum și porumbeii deranjați de apariția noastră au adus o notă de suspans.

         Buna credință a custodelui. Ajunși la fața locului, am constatat că poarta era încuiată. În cele din urmă, am descoperit o altă intrare unde erau afișate mai multe numere de telefon. Am sunat și în zece minute a venit o doamnă care ne-a înmânat cheile, rugându-ne ca atunci când plecăm, să le lăsăm într-un loc anume.

           Accesibilitatea. Abația este la trei kilometri de drumul principal Sibiu – Făgăraș. Există indicatoare, așa că nu vă veți rătăci!

            Din loc în loc, sunt panouri cu informații clare depre abație. Se poate vizita zilnic între orele 9 și 18, iar tarifele în octombrie 2017 erau de 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru copii și pensionari.

             În curtea abației este un mic muzeu și o cafenea de care noi nu ne-am putut bucura. Am admirat însă priceperea localnicilor de a-și valoriza trecutul.

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Andreea spune:

    Frumos! Am vizitat si eu Abatia Carta si e intr-adevar deosebita!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s