Plaja Tuzla, doar pentru cei ce iubesc natura

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

         Vara, pe litoralul românesc, este din ce în ce mai greu să găsești un colț de plajă liniștit. Turiștii care doresc să asculte freamătul valurilor și să admire frumusețea pură a mării se deplasează din ce în ce mai mult către fâșia de litoral din sudul Deltei Dunării. Există însă o surpriză plăcută la jumătatea distanței dintre Constanța și Mangalia.

          Localitatea Tuzla, străbătută de turiștii ce se îndreaptă către sudul litoralului, nu iese cu nimic în evidență. Ani de zile a fost cunoscută doar prin prisma activităților ce se desfășurau pe aerodromul din localitate. Puțini știu că această mică localitate are o plajă sălbatică, ce este protejată de o faleză înaltă și vegheată de cel mai vechi far al litoralului românesc.

          Drumul către plajă pornește din dreptul indicatorului care anunță direcția pe care trebuie să o urmezi pentru a ajunge la destinație (indicatorul este după sensul giratoriu, dacă veniți din direcția Constanța). Acesta este asfaltat până la marginea localității Tuzla, continuându-se apoi cu un drum de pământ ce străbate un câmp. Odată ce ai ajuns, te poți bucura din plin de soare și de marea de culoare verde smarald și turcoaz. Pentru cei ce au fost la Vama Veche și 2 Mai înainte de 1990 este ca o întoarcere în timp. Pe plajă sunt câteva corturi, cazemate și câteva barăci/taverne unde poți servi feluri de mâncare pescărești simple și delicioase. Într-o dimineață, proprietara unei taverne de pe plajă mi-a spus să revin mai târziu pentru că nu au venit încă pescarii și nu știe oferta completă pentru prânz. Oferta de băuturi este limitată! Nu vei găsi toalete moderne la aceste terase, ci doar WC-uri ca la țară, la mică distanță de ele. Vara trecută a apărut și o terasă a unui întreprinzător din Eforie Sud care are o toaletă rezonabilă, la care au acces clienții. Intrarea în mare se face abrupt (la circa 5m de țărm adâncimea apei depășește 2m), curenții sunt  puternici, iar din loc în loc sunt pietre, așa că trebuie să fiți atenți. Plaja este o oază de relaxare, un loc în care poți auzi și simți freamătul mării. Sper ca, peste ani, Tuzla să nu se transforme într-o nouă Vama Veche! Ar fi extraordinar dacă autoritățile locale ar fi înțelepte și ar rezista tentației investițiilor de dragul câștigurilor financiare! Litoralul românesc are o lungime mică, un sezon estival scurt și cred că înțeleg presiunea ce apasă pe umerii locuitorilor de aici. Sper ca plaja Tuzla să rămână o oază de liniște! Sper….

                 Dragă cititorule, dacă ajungi la Tuzla, te rog, nu-ți lăsa gunoiul pe plajă sau în parcare și nu asculta muzică la maxim. Dacă respecți natura și alții se vor putea bucura de această plajă liniștită și frumoasă!

Ofertele de cazare în localitatea Tuzla sunt limitate. Distanța dintre localitate și plajă este destul de mare, drept pentru care veți avea nevoie de mașină, bicicletă etc.

 

Reclame

Un gând despre “Plaja Tuzla, doar pentru cei ce iubesc natura

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s