Capul Kaliakra

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

              Vara trecută, am ajuns la Capul Kaliakra într-o excursie de o zi în Bulgaria. Fusesem de două ori în această țară, la Veliko Târnovo și la Balcic și doream să văd și alte locuri la fel de frumoase. Deși ne-am confruntat cu mai multe provocări (detalii în acest articol), capul Kaliakra a fost cea mai frumoasă experiență din acea zi. Culoarea apei de un bleu lăptos, stâncile roșietice și albe, precum și muzica unui acordeonist au fost ingredientele necesare pentru a ne destine și a ne bucura de acest loc minunat. În plus, la un moment dat, doi delfini au oferit un spectacol surpriză.

               Capul Kaliakra se ridică din apele Mării Negre, la șaizeci de metri înălțime. De-a lungul timpului, a avut mai multe denumiri – Tirisis, în vremea tracilor, Acra în cea romană și Celigra Burun în vremea ocupației otomane. Acest promontoriu oferă adăpost față de vânturile din nord-est, așa că navigatorii grecii ai vremii l-au numit ,,Kali Akra” – Bun Adăpost sau Cap Frumos. Încă de la intrare, găsim câteva ruine semnalizate cu tăblite, ce oferă informații succinte în limbile engleză și bulgară, iar spre capătul promontoriului există o mică capelă ,,Sf. Nicolae”, ocrotitorul marinarilor, precum și stâncile de unde se presupune că, în perioada otomană, patruzeci de fecioare s-au aruncat în apa mării, pentru a nu cădea în mâna turcilor. Există, de altfel, un obelisc dedicat acestora, în apropierea parcării. Mi s-a părut interesant și faptul că în anii 1930, naturalistul român Grigore Antipa a întemeiat o stațiune de cercetări zoologice marine, astăzi rămânând doar niște ruine. Rolul strategic este întărit de prezența unui radar militar, construit în anii 1950 și care astăzi deservește forțele NATO. Dacă vi se face foame, restaurantul Castello este alegerea cea mai potrivită. Acesta este situat vizavi de intrarea în muzeu și are o terasă ce oferă o panoramă superbă asupra locului. În apropiere, sunt multe grote precum și un portic roman. Drumul de acces este bine întreținut, iar biletul de intrare a fost de 3 leva.

Coordonate GPS   Harta aici.

           Distanța mică, de 67 km, dintre Mangalia și Capul Kaliakra, drumul de acces bine întreținut și plajele frumoase din apropiere recomandă acest loc ca o destinație de o zi sau de o vacanță pe frumosul litoral bulgăresc.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s