O zi în Bulgaria

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

         Litoralul bulgăresc este o destinație accesibilă românilor. De multe ori, mă gândeam la oportunitatea de a petrece o zi în Bulgaria. Auzeam despre experiențele neplăcute, dar și despre cele fericite trăite de prieteni și cunoștințe. Cred că Bulgaria, cu oamenii și locurile sale, este percepută de noi exact așa cum ne percep străinii pe noi …… cu lucruri bune și mai puțin bune.

         Anul acesta am reușit să petrec o zi în Bulgaria. Traseul a fost Cap Aurora – Balcic – Golful Bolata – Capul Kaliakra. Am plecat dimineața cu soarele printre nori însă de cum am intrat în Bulgaria norii negrii și ceața au năvălit peste noi. Eram atât de hotărâtă să ajung la Balcic, încât nu m-am descurajat. Fusesem cu ani în urmă acolo și doream să mai vizitez încă o dată Grădina Botanică. Recunosc că, deși sunt o mare admiratoare a reginei Maria, nu doream sa mai vizitez încă o dată castelul. Am fost atunci atât de impresionată de Grădina Botanică, încât mi-am spus că o să revin.

  Din păcate, am avut o experiență neplăcută. Dacă voiam să vedem Grădina Botanică trebuia să plătim și pentru castel. Am întrebat de ce pe site-ul lor prețul este scris separat pentru castel si pentru gradină, de ce au bilete separate dacă nu se pot vizita separat. Am cerut explicații degeaba, așa că am renunțat. Experiența mi-a lăsat un gust amar, pentru că ,,dragii noștri vecini balcanici” s-au gândit că, fiind un număr impresionant de turiști, este o bună oportunitate pentru a scoate profit maxim.

          Am plecat spre capul Kaliakra cu gândul că nu trebuie să-mi stric ziua. În drum, ne-am oprit la renumitul restaurant Dalboca unde ne-a întâmpinat o coadă luuungă. Am comandat scoici Dalboca în sos de vin, zargan și scoici Dalboca sailor`s style. Sosul de vin era aproape inexistent, multă ceapă, puține scoici. Zarganul nu a fost bine curățat de mațe, iar scoicile cu ardei iute aveau gust de ciorbă. Sunt multe restaurante în România unde scoicile sunt gătite mai bine decât aici. Am apreciat însă atitudinea doamnei care se ocupa de repartiția clienților la mesele ce se eliberau. Au fost câteva situații în care anumiți clienți încercau să ,,sară peste rând”, pe care le-a rezolvat cu intransigență.

          După această a doua experiență proastă am fost la un pas de a renunța la celelalte două obiective. Noroc că erau la câțiva kilometri distanță și pe același drum! Golful Bolata, o oază de liniște într-un peisaj sălbatic, este o fâșie semicirculară de nisip fin, înconjurată de versanți stâncoși în care marea sapă cu nesaț zeci de grote. La baza acestora, stâncile roșietice, desprinse din versanți, par niște umbre în apa mării. Din păcate, nu am putut face plajă din cauza vremii, așa că, ne-am bucurat de peisaj și am făcut o mulțime de fotografii. Capul Kaliakra a fost locul care a trezit romantismul din mine. Am fost atât de impresionată încât am scris un articol aici. Culoarea apei, macii, muzica unui acordeonist și ruinele cetății mi-au indus starea de beatitudine pe care mi-o doream încă de la Balcic. Soarele a apărut pentru câteva minute dintre nori, iar undeva în larg, doi delfini au oferit un mic spectacol, suficient cât să mă binedispună. Din loc în loc, erau panouri despre istoricul locului, despre biodiversitatea zonei.  Am fost  plăcut impresionată și de restaurantul Castello ce avea o  atmosferă relaxantă.  Cred că felurile de mâncare erau la fel de gustoase pe cât de bine arătau. Aveau chiar și un miel pe o frigare mare! Am plecat spre România întrebându-mă a mia oară de ce aici, în această parte de lume, atât de bogată din punct de vedere cultural și geografic, lucrurile bune nu reprezintă normalitatea, de ce oamenii ,,se întind mai mult decât le este plapuma” făcând astfel rabat de la calitate, de ce se încalcă regulile pentru a se obține profit cu orice preț.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s