Gura Râului

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

           Luna octombrie este luna în care toamna își desăvârșește frumusețea prin spectacolul culorilor galben, verde și arămiu. Aproape în fiecare toamnă merg în comuna Moeciu pentru a mă bucura de acest spectacol, însă în toamna lui 2017 am decis să merg într-un loc nou. Auzisem și citisem despre satele din Mărginimea Sibiului și nu mă puteam hotărî ce sat să aleg, pentru că fiecare era atractiv în felul său. Am deschis google earth pentru a vizualiza mai bine această zonă și privirea mi-a fost atrasă de un lac de acumulare Gura Râului, care era situat în apropierea unui sat cu același nume. Mărturisesc că prefer locurile încărcate de istorie care sunt într-un peisaj superb, pentru că pot îmbina turismul cultural cu cel de recreere și de agrement. Alegerea a fost foarte bună, deși am plecat la un sfârșit de săptămână ,,amenințat” de un cod roșu de ploi și vânt. Zona este atât de frumoasă, încât vremea mohorâtă nu i-a răpit din frumusețe. Din fericire, nu am avut parte de niciun cod roșu. Ajunși la pensiune, am fost întâmpinați de gazde amabile, care ne-au transformat șederea într-o experiență plăcută. Am apreciat grija acestora de a ne oferi informații despre atracțiile turistice din zonă.

           Gura Râului este un sat ai căror locuitori s-au ocupat sute de ani cu oieritul și cu exploatarea lemnului. Poziția sa, pe valea Cibinului, i-a ajutat pe localnici să își dezvolte meșteșuguri ce se bazau pe forța apei, iar astăzi Gura Râului este singura comună din județul Sibiu în care mai există instalații hidraulice în gospodării. În centrul satului, am putut vedea două biserici frumoase: biserica ,,Sfânta Paraschiva” și impunătoarea biserică ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” ce prezintă elemente gotice și baroce. În duminica plecării noastre am văzut oameni îmbrăcați în portul popular, ce se îndreptau către biserică. În apropiere, am admirat singurul pod acoperit, precum și ultimul pavilon de jocuri și dansuri din județul Sibiu. Printre mașinile parcate, am zărit Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial dezvelit în anul 1923, pentru a cinsti amintirea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Vă recomand să vizitați și gospodăria lui Petrică Bârză ce adăpostește o presă de ulei autentică, funcțională din anul 1900. La circa 3 kilometri de sat se găsește barajul și lacul de acumulare Gura Râului. Din cauza vremii, am ales să mergem cu mașina până la coada lacului unde Râul Mare se unește cu Râul Mic. Continuarea drumului pe valea Râului Mare vă va duce la bradul de peste 500 de ani și, mai apoi, la stațiunea montană Păltiniș. Traseul este frecventat de foarte mulți bicicliști și asta nu mă miră, pentru că peisajele ce se derulează prin fața ochilor sunt superbe, iar aerul curat este o adevărată porție de sănătate. Gura Râului este o destinație de vacanță pentru toate anotimpurile. Vara, în primul sfârșit de săptămână al lunii iulie, la baza barajului, se desfășoară festivalul ,,Bujorul de munte” în timpul căruia turiștii se pot delecta cu produsele tradiționale delicioase și pot urmări parada junilor. Iarna, mica pârtie ,,Trecătoarea Lupilor” (700 m lungime) este ideală pentru cei ce vor să învețe să schieze sau pur și simplu vor să-și consume caloriile acumulate la mesele bogate printr-o ,,sesiune” de săniuș.

 

            Gura Râului este un loc liniștit, cu oameni frumoși ce își păstrează portul popular și care fac eforturi mari pentru a nu renunța la ocupațiile tradiționale în favoarea modernismului. Majoritatea pensiunilor sunt în case tradiționale care însă dispun de confortul vieții moderne. Acest sat mi-a amintit de vacanțele la bunici și vă invit și pe voi să îl descoperiți.

             Pentru a ajunge aici, din Sibiu vă îndreptați către localitatea Cristian, iar apoi faceţi stânga, urmărind indicatorul spre Orlat. Treceţi prin Orlat şi faceţi iar stânga, spre Gura Râului. GPS

“Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de rai cu străveche tradiție în cultura românească.”                      

                                                                                                                           Lucian Blaga

Reclame

Un gând despre “Gura Râului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s