Mini vacanță la Roma

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

        Roma este un muzeu în aer liber, un oraș generos în ceea ce privește obiectivele turistice culturale și nu numai. Anul acesta m-am gândit că este timpul pentru a vizita acest oraș. După câteva cercetări pe google.maps, pe http://www.booking.com și ajutată de o prietenă am ales hotelul în zona centrală, la cca 600m de Colosseum. M-am gândit că fiind un muzeu în aer liber voi putea explora mai bine acest oraș, fără a folosi mijloacele de transport în comun. Am făcut o bună alegere pentru că cele mai importante obiective  sunt grupate în zona centrală. În plus, am economisit și ceva bănuți. Recunosc ca nu am cunoștințe temeinice în domeniul artei, însă iubesc frumosul și de aceea am considerat că vizitarea Romei o sa îmi umple sufletul cu imagini de neuitat, iar pentru fiica mea ar fi fost o lecție de istorie în aer liber. Am stat la Roma patru zile, suficient pentru a vizita cele mai cunoscute obiective turistice din oraș și pentru a mă delecta cu pizza, paste, prăjituri și mai ales cu înghețată. Am încercat să nu mă transform într-un turist ce aleargă disperat cât este ziua de lungă pentru a nu rata nimic. Atunci când vizitez o țară, un oraș, îmi place să cunosc oameni, să experimentez gastronomia locală, să mă plimb și în zonele rezidențiale pentru a-mi face o imagine de ansamblu asupra locului. Așa că iată care a fost programul celor patru zile la Roma:

Prima zi

      Am sosit la Roma în jurul prânzului, așa că după amiaza am avut timp pentru vizitarea următoarelor atracții turistice: Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Piazza del Popolo, parcul Borghese.

       Fontana di Trevi, cea mai mare fântână barocă din oraș, proiectată de arhitectul Nicola Salvi și terminată de Pietro Bracci se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.H. ce aducea apa de la izvoarele râului Salone. Zeul Neptun într-un car de luptă de forma unei scoici, tras de doi căluți de mare atrage toate privirile. Căluții de mare reprezintă cele două stări naturale ale mării: liniștită (căluțul calm) și agitată (căluțul nărăvaș), iar apa din fântână marea însăși. La stânga și la dreapta lui Neptun se găsesc două statui, una ce reprezintă abundența, iar cealaltă sănătatea. Deasupra sculpturilor putem observa basoreliefuri, unul dintre ele înfățișând-o pe Agripa, fata după care a fost denumit apeductul.

       Piazza di Spagna este localizată în apropiere de Piazza del Popolo care în secolul al XVIII-lea era principala intrare în Roma. Forma pieței seamănă cu două triunghiuri opuse. Numele vine de la faptul că, în 1647, ambasada Spaniei fusese mutată în partea dreaptă a pieței. Impunătoarele trepte ,,spaniole” ce duc la biserica franceză Trinita dei Monti au fost construite de către francezi, turiștii englezi fiind cei ce le-au dat acest nume. În fața treptelor se află o fântână, Barcaccia, opera lui Bernini, a cărei formă a fost influențată de presiunea scăzută a apei.

        Piazza del Popolo are forma ovală și este încadrată de trei biserici și două fântâni. Pe latura sudică sunt două biserici Santa Maria dei Miracoli și Santa Maria in Montesanto ce par identice. Un exercițiu interesant, atât pentru copii cât și pentru adulți este acela de a găsi diferențele. Lângă Porta del Popolo și muzeul Leonardo da Vinci este biserica Santa Maria del Popolo ce conține adevărate opere de artă cum ar fi două tablouri ale lui Caravaggio și cel mai vechi vitraliu al Romei. Pe laturile de vest și de est sunt două fântâni de marmură: una îl reprezintă pe Neptun însoțit de tritoni, iar cealaltă pe zeița Romei flancată de două figuri alegorice ale râurilor Tibru și Aniene. Piazza del Popolo este însă dominată de un obelisc egiptean, poziționat în zona centrală. În anul 10 î.H. împăratul Augustus l-a transportat la Roma și la înălțat la Circo Masimo pentru a comemora cucerirea Egiptului. Ulterior a fost mutat în Piazza del Popolo.

        Parcul Borghese este oaza de liniște din inima Romei. Are o suprafață mare, așa că este indicat să închiriați biciclete sau să vă plimbați cu un titicar al cărui șofer va opri în dreptul fiecărei statui, fântâni pentru a vă spune ce reprezintă. Aici există grădina zoologică (Bioparco) precum și Galeria Borghese care adăpostește opere de artă valoroase. Aveți nevoie de o programare făcută cu cel puțin două săptămâni înainte pentru a o putea vizita.   Detalii aici.

         Se poate ajunge în parc din Piazza del Popolo. Se urcă niște trepte din apropierea muzeului Leonardo da Vinci și se ajunge la Passeggiata del Pincio, un punct de belvedere de unde se vede orașul de sus. Surprinzător, în apropiere există Piazza Bucharest cu un obelisc ce datează din perioada împăratului Traian. Accesul în parcul Borghese se face și din alte locuri, datorită suprafeței mari.

Am ajuns seara la hotel obosite și încântate de ceea ce am văzut.

       A doua zi am vizitat Vaticanul. După tone de informații acumulate am decis că bazilica Sf Petru este un ,,must see” , mai ales că am fost însoțită de fiica mea de 13 ani care nu ar fi avut răbdare să stea ore bune la coadă în soarele nimicitor al Romei și apoi alte cca 3 ore în Muzeele Vaticanului. Ne-am trezit dis de dimineață, iar la ora 7.30 eram în piața Sf Petru. La intrarea în bazilică nu erau mai mult de 15-20 persoane spre iritarea fiicei mele, care nu auzise în ultimele zile decât că trebuie să se înarmeze cu răbdare. I-am explicat că peste circa 2 ore, când vom ieși, coada va fi interminabilă ……și așa a fost. În bazilică, am fost impresionată de slujbele care se țineau simultan în diversele altare. Mi s-a părut o idee foarte frumoasă să poți asculta liturghia la Vatican……… unele erau private și nu aveai acces. Programul acestora aici  și aici. Bazilica este opera mai multor artiști: Michaelangelo (domul), Giacomo della Porta și Domenico Fontana, Bernini etc.

       Înarmată cu un binoclu am privit îndelung la Pieta lui Michelangelo, iar când am urcat în dom i-am oferit fiicei mele o mică lecție de geografie: Vatican cu cei 0,44km2 este cel mai mic stat ca suprafață de pe glob și unul dintre cele mai influente, prin statutul său unic de stat papal. Cel mai mare râu ce străbate Roma este Tibru (Tevere în italiană) ce izvorăște din Munții Apenini, ale căror siluete se profilau la orizont. Roma este numit orașul de pe cele șapte coline pe care le-am identificat parțial datorită densității mari a clădirilor. Am scris un articol despre Vatican aici.

         În apropierea pieței Sf. Petru (contribuția lui Bernini) castelul Sant Angelo oferă vizitatorilor o imagine idilică, deși are aspectul unei fortărețe. A îndeplinit diferite funcții: fortăreață, mausoleu, închisoare militară, reședință papală. Pe terasa panoramică este statuia de bronz a unui înger ridicata de Pieter Verschaffelt, un sculptor flamand din secolul al 18-lea. Am continuat către est spre Piazza Navona și Pantheon. Acesta din urmă m-a impresionat, mai ales pentru că l-am vizitat la prânz, când raza de lumină, ce pătrundea prin oculus, înainta încet dar sigur către centru. Tot aici se află mormântul lui Vittorio Emanuele al II-lea, primul rege al Italiei unite.

        După amiaza am ajuns la periferia Romei, în districtul 9. Am văzut grămezi de gunoaie, clădiri neîngrijite lângă clădiri frumoase, terenuri virane. Am înțeles că cele două mari probleme ale acestui oraș sunt gunoaiele și mulțimea de cerșetori și hoți de buzunare. La acestea se adaugă traficul foarte aglomerat în anumite intervale orare: dimineața între 9 și 11 și după amiaza între 15 și 18. Roma, destinația a milioane de turiști anual, nu are linii de metrou care să lege cele două aeroporturi de centrul orașului. De ce să dai 1,5 euro la metrou când poți ajunge direct cu autobuzul în schimbul sumei de 6 euro?! Există și o variantă de cca 4,5 euro cu metroul și apoi cu autobuzul care însă necesită mai mult timp și o mulțime de inconveniente, mai ales când ai bagaje.

A treia zi

         Dimineața am vizitat Forul Roman, Dealul Palatin, ne-am tras sufletul în Giardini di Aranci, am continuat cu Bocca della Verita, Piazza Venezia și ne-am oprit la hotel pentru o binemeritată siesta.

          După amiaza am vizitat Colosseum-ul, biserica San Pietro in Vincoli și am savurat o înghețată delicioasă de la gelateria Fatamorgana dei Monti. Fiica mea, care nu se omoară după legume, a comandat o cupă de înghețată de morcovi. A fost delicioasă! Aveau atât de multe feluri de înghețată încât mi-a fost tare greu să aleg. Am dorit să vedem Columna lui Traian și Fontana di Trevi noaptea, așa că am ignorat oboseala și le-am admirat  în nocturnă.

Și acum, pe scurt, câteva lucruri despre obiectivele vizitate:

       Forumul Roman a fost inițial o vale mlăștinoasă între Colina Palatină și dealul Capitoliului, apoi cimitir, groapă de gunoi și mult mai târziu piață comunală. În Evul mediu era numit terenul vacilor și tot în această perioadă marmura și piatra au fost excavate și utilizate pentru alte construcții din Roma. Cea mai cunoscută și mai importantă este Via Sacra, strada pe care sunt înșirate multe ruine ale Romei antice, cum ar fi Lapis Niger, o bucată de marmură neagră ce se presupune că acoperă mormântul lui Romulus, Templul lui Julius Cezar, senatul Roman etc. Dealul Palatin este foarte important pentru istoria Romei pentru că se crede că de aici a pornit ascensiunea marelui imperiu roman. Se presupune că este locul unde au fost crescuți, de către lupoaică, Romulus și Remus.

          Un loc mai puțin cunoscut este Giardini di Aranci (grădina portocalilor) situat pe dealul Aventine, ce oferă o frumoasă panoramă asupra orașului. Lângă această grădină liniștită, ce este deschisă doar ziua, se află mânăstirea Santa Sabina. Bocca della Verita este un disc de marmură ce înfățișează fața unui om și care se pare că inițial a fost un capac de canal. În Evul Mediu oamenii credeau că dacă un mincinos punea mâna în gura discului de marmură aceasta s-ar fi închis, lăsându-l infirm.

           Piazza Venezia este dominată de monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea, un sanctuar dedicat unificarii Italiei. Tot aici exista Palazzo Bonaparte, Palazzo Generali și Palazzo Venezia. În apropiere se găsește Columna lui Traian, monument ridicat în anul 113 pentru a sărbători victoria asupra dacilor.

        Colosseum cunoscut sub numele de amfiteatrul Flavian este poate cea mai impresionantă clădire a Romei. A devenit un simbol al acestui oraș așa cum este Turnul Eiffel pentru Paris. Construit între anii 72 și 80 î.H. a fost folosit de către împărații Romei pentru spectacole, prezentări de animale exotice și mai ales pentru luptele gladiatorilor. Clădirea a fost afectată de cutremurul din 847 când părți ale clădirii au căzut, fiind ulterior folosite pentru construcția unor monumente mai noi din oraș.

          Biserica San Pietro in Vincoli adăpostește statuia lui Moise a lui Michaelangelo, lanțurile cu care a fost legat Sf Petru la Ierusalim, precum și picturi ale unor binecunoscuți artiști ai epocii. Interesant e că Moise are coarne! Am căutat o explicație, dar se pare că sunt mai multe ipoteze. Vreau să cred afirmația potrivit căreia, în antichitate, coarnele reprezentau un semn de putere și înțelepciune.

         A patra zi ținând cont de sfatul Ancăi, amica mea, ne-am îndreptat către o biserică mai puțin cunoscută turiștilor, Bazilica papală San Paolo Fuori le Mura, a doua ca mărime din Roma. Arhitectura impresionantă, acustica, faptul că nu este aglomerată te aduce mai aproape de divinitate. Există automate care în schimbul a 1 euro furnizează informații prețioase despre istoria sa.

        În ceea ce privește gastronomia Romei variantele sunt nelimitate. Atunci când am făcut programul am ales și câteva restaurante, taverne unde mă gândeam că vom servi prânzul. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg! Foamea ne răzbea fix atunci când nu eram în zona restaurantelor alese, așa că ne-am ghidat după miros și după impactul vizual. Iată o listă a acestora (prețurile sunt rezonabile):

,,Bistro 2014” – via Cavour, Nr. 299 – nota 9

,,Casetta a Monti”, Via della Madonna dei Monti, Nr. 62 – nota 10

,,La Bottega del caffe” în Piazza della Madonna dei Monti – nota 10

,,Borgo 36”, strada Borgo Pio, între Piazza San Pietro și Castelul Sant Angelo – nota 10

Gelateria ,,Fatamorgana dei Monti”, aproape de Via Cavour, dar sunt mai multe locații în Roma – nota   10, cea mai bună înghețată ,,ever”.

Vă doresc o vacanță minunată la Roma!    

          

              

           

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Gorgeous Rome, I’ll be back on Friday for 4 days. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s