New York-ul prin ochii mei

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

             Vreau să vă povestesc despre NY, această metropolă binecunoscută. Însă nu simt nevoia să vorbesc despre atracțiile turistice …. nu acum. Apropo! … după ce am vizitat New York-ul am fost mirată să descopăr că foarte multe filme americane au imagini din acest oraș. Mereu asociam filmele americane cu imaginea Californiei. M-am îndrăgostit de acest oraș care oferă și în același timp îți cere foarte mult.

              Am descoperit un oraș al contrastelor. În drumul meu, aproape zilnic, spre Manhattan am văzut clădiri părăsite în care, la câte un etaj, erau firme, unde se lucra. New Yorkezii au abilitatea de a găsi oportunități la tot pasul. Nu contează că firma funcționează într-un depozit/clădire părăsit/ă! Dacă pot plăti chiria e OK…pot transforma favorabil un spațiu neprimitor. Am văzut panouri solare pe clădiri, bicicliști sau șoferi temerari care conduceau mașini mici, ce păreau cutii de chibrituri printre celelalte mașini, multe terase transformate în grădini. Știați că mai toate muzeele din NY sau mai bine zis cele pe care le-am vizitat au pliante pentru copii? Adică, la intrare, este un stand unde poți lua pliante, cu prezentări interactive, pe înțelesul lor.  La Grădina Botanică din Brooklyn sunt multe activități pentru copii. Fiica mea a primit un pliant unde, printre altele, era ,,provocată” să găsească cuibul unei păsări. A fost atât de încântată, încât nu mergea decât cu privirea în sus, cercetând crengile copacilor. Și ce chicote când l-a găsit! Tot aici, o altă activitate consta în descoperirea plantelor ajutându-te de cele cinci simțuri. Mi-a plăcut și că o doamnă (ce era voluntar) a ajutat-o să planteze o lămâiță, în timp ce îi spunea ce tip de sol folosește, de unde provine și ce vietăți pot trăi în el. Când a aflat că suntem din România, a rugat-o pe Irina să-i spună câte ceva despre țara ei. Auzism de atâtea ori că New York-ul este un oraș dinamic, ,,care nu doarme niciodată”. Știți cum e: când auzi de multe ori același lucru despre ceva/cineva….după un timp nu mai dai importanță. Dinamica acestui oraș m-a izbit din plin! Este ca un furnicar! Pe stradă, în metrou toată lumea este grăbită. Nu vezi zâmbete, de râsete nici nu poate fi vorba. Și totuși, când oprești un trecător pentru a cere informații, oamenii aceștia se transformă: îți răspund binevoitor și fața lor se destinde.

           Despre metroul new yorkez se pot spune foarte multe lucruri, ca de exemplu că cele mai multe stații sunt urâte, unele arătând ca după un bombardament (Union Square, Chambers Street), stațiile frumoase fiind rare (Grand Central Terminal, 81th St, Queens Plaza) sau că nu se obișnuiește să-i întrebi pe călătorii ce stau buluc în dreptul ușii dacă coboară la prima. În primele zile, eram înspăimântată că o să ratez coborârea și totuși n-am ratat-o niciodată. Nu știu cum se făcea că se creau culoare de trecere fix când se deschideau ușile. Stațiile de metrou din afara Manhattan-ului sunt construite pe structuri metalice și, de aceea, trepidează când garnitura de tren se apropie. Prima dată m-am speriat, pentru că instinctiv m-am gândit la cutremur. Mi-am revenit repede. În New York nu sunt cutremure! Rețeaua de transport este foarte bine pusă la punct. Și încă ceva! Aerul condiționat funcționează atât de bine, încât ai nevoie de un șal la îndemână, pentru a nu simți că ești într-un frigider. Oare ei cum de reușesc să aibă autobuzele și metroul atât de bine puse la punct?! Din 1987 există un program ,,Music under New York” care ajută muzicienii ce vor să se afirme. Aceștia dau reprezentații în anumite zile, la anumite ore. În Central Park, de asemenea, sunt muzicieni, artiști ce te încântă prin originalitate.

            Cartierele New York-ului sunt foarte diferite! New York-ul are cinci districte fiecare cu cartierele lui: Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn și Staten Island. Fiecare district este unic în felul său: Manhattan cu renumiții zgârie nori, Brooklyn cu clădiri istorice și mulți artiști, Queens cu cea mai mare diversitate etnică din lume etc.

             Știu că New York-ul este un oraș poluat și totuși aici am vazut licurici. Pentru fiica mea, ce avea atunci zece ani, a fost pentru prima dată în viață. Ce mai pot spune? Acest oraș m-a cucerit cu energia și diversitatea sa etnică, culturală, arhitecturală. Este ambasadorul zicalei ,,țara tuturor posibilităților”…….. dacă muncești din greu, dacă ai idei și dacă ești perseverent. New York-ul îți oferă locul de muncă visat, dar în același timp te solicită la maximum. Depinde de tine ce alegi!

 

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. ovi spune:

  Foarte frumos scris…
  In toamna voi face 30 de ani locuiti in orașul asta și nu m am plictisit deloc

  Apreciat de 1 persoană

  1. idjourneys spune:

   Nici nu ai cum! Am stat o lună și am simțit că aș putea sta o viața!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s