Să explorăm insula Kos

via Site Settings ‹ idjourney — WordPress.com

          În ultimii doi ani, insula Kos a avut parte de două mari provocări: taberele de refugiați și cutremurul din iulie 2017. Mă gândesc că această insulă frumoasă a căzut în dizgrație și aș vrea să o reabilitez puțin.

          Insula Kos, situată în sud-estul Mării Egee, face parte din grupul insulelor Dodecaneze. Principalele avantaje ale acestei insule sunt: suprafața mică ce permite vizitarea întregii insule, plajele frumoase cu nisip fin, bine organizate și accesibile, bogăția vestigiilor istorice, gastronomia locală susținută de preocuparea localnicilor pentru o agricultură sustenabilă.

O harta a insulei găsiți  aici.

          Toate plajele insulei Kos sunt frumoase, accesibile, pregătite să îți ofere o zi de răsfăț pe un șezlong sau una activă cu sporturi nautice, snorkeling și înot în apele Mării Egee. Trebuie să știți că marea ce scaldă țărmurile sudice ale insulei Kos este mai rece decât în nord, din cauza curenților. Când intri în apă chiar simți că te răcorești! Am să vă prezint câteva plaje care mi-au plăcut cel mai mult:

  1. Thermes (Empros Thermi) este situată la circa 12 km de orașul Kos. Unicitatea acestui loc constă în prezența unor izvoare cu apă sulfuroasă și fierbinte. Există o mică piscină, amenajată de către localnici, în care turiștii se înghesuie. Este vorba despre amplasarea unor bolovani în semicerc printre care apa mării își face loc. Mă amuzam pentru că mai toți turiștii, care leneveau în apa caldă, erau surprinși când valurile reci treceau de bolovani. Fiecare reacționa în felul său: săreau, țipau, râdeau. În timpul sesiunii obligatorii de snorkeling vedeam bulele de gaz ce se ridicau la suprafață. De la parcare și până la plajă poți beneficia, contra cost, de serviciile măgărușilor!
  2. Kardamena are circa șase kilometri și deservește stațiunea cu cele mai luxoase hoteluri de pe insulă, cu o viață de noapte intensă. Această plajă are două sectoare: unul liniștit, cu taverne și plajă mai puțin aglomerată și unul cu toate facilitățile pentru a satisface o gamă variată de dorințe. Noi am ales sectorul mai liniștit și bine am făcut, pentru că am avut parte de o dimineață liniștită și plăcută.
  3. Agios Stefanos se află în zona golfului Kamari. Frumusețea acestei plaje este întregită de insula Kastri unde se poate ajunge înotând sau cu barca și de ruinele bazilicii Agios Stefanos. Pe insula Kastri se află mica mânăstire Agios Nikolas. Plaja este bine amenajată și pitorească.
  4. Plajele Paradise și Camel sunt situate în apropierea plajei Agios Stefanos. Prima este bine organizată, a doua mai sălbatică (deh, mai poți da de câte un nudist!). Plaja Paradise, în opinia mea, oferă tot ceea ce îți dorești, sectoare de plajă lată mărginite de zone cu stânci, oportunitatea de a practica sporturi nautice, un mini parc acvatic pe mare foarte interesant pentru copii, restaurante și terase pentru toate gusturile și toate buzunarele.
  5. Plaja Mastichari, renumită pentru nisipul fin și apa cristalină, este ideală pentru familii. Copacii Tamarix de pe plajă oferă umbră și contribuie la crearea unui peisaj superb.

Alte plaje frumoase: Psalidi, cu pietricele, Kavo Paradise, Lambi, Tigaki și Marmari cu nisip fin.

         Insula Kos a fost pe rând sub dominația venețienilor, cavalerilor din Rodos, otomanilor, germanilor, pentru ca în 1947 să revină Greciei. Din zona orașului Kos se vede țărmul Turciei însă dacă întrebi un localnic ce se vede în depărtare puțin probabil că o să îți spună. În zona portului, toate navele turcești ce fac croaziere sunt grupate într-o parte a portului. Orașul Bodrum poate fi vizitat, dacă îți planifici o croazieră de o zi și dacă ai pașaportul cu tine.

          Atracțiile din orașul Kos: platanul lui Hipocrate, Agora antică, castelul Ioaniților (cavalerilor Sf. Ioan), muzeul lui Hipocrate, moscheea Gazi Hassan, biserica ortodoxă Sf. Paraskevi etc.

          Platanul lui Hipocrate naște multe controverse, pentru că platanul este un copac ce nu trăiește 2000 ani, cel puțin așa spun biologii ….. însă povestea lui este suficient de frumoasă pentru a atrage turiștii. Pentru vestigiile istorice menționate mai sus ar fi bine să apelați la un ghid. Veți afla lucruri interesante! Detalii aici  sau puteți citi cu atenție inscripțiile de la fața locului. La circa 4 km depărtare de Agora antică se găsește Sanctuarul lui Asclepeion, ruinele unei foste școli de medicină, fondată în secolul al III lea î.e.n. Asclepius a fost, în mitologia greacă, zeul medicinei.

Mă opresc aici, spunându-vă că nu am epuizat subiectul. Voi reveni cu informații despre satul Zia, gastronomia locală și croaziera celor trei insule Pserimos, Kalymnos și Plati.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s