Bazilica Sf. Petru din Vatican

       În scurta vacanță, pe care am petrecut-o la Roma, în vara lui 2017, am decis să vizităm bazilica Sf Petru. A fost o alegere bună ca alternativă la vizitarea Muzeului Vaticanului. Am fost însoțită de fiica mea de 13 ani, care nu ar fi avut răbdare să stea ore bune la coadă, în soarele nimicitor al Romei și apoi alte cca 3 ore în Muzeele Vaticanului.

          Ne-am trezit dis de dimineață, iar la ora 7.30 eram în piața Sf Petru. La intrarea în bazilică nu erau mai mult de 15-20 persoane spre iritarea fiicei mele, care nu auzise în ultimele zile decât că trebuie să se înarmeze cu răbdare. I-am explicat că peste circa 3 ore, când vom ieși, coada va fi interminabilă ……și așa a fost. În bazilică, am fost impresionată de slujbele care se țineau simultan în diversele altare. Mi s-a părut o idee foarte frumoasă să poți asculta liturghia la Vatican. Programul serviciului religios  îl găsiți aici  și aici. Bazilica este opera mai multor artiști: Michaelangelo (domul), Giacomo della Porta și Domenico Fontana, Bernini etc

           Am privit îndelung, folosind un binoclu, la Pieta lui Michelangelo și am fost impresionată de mozaicurile uriașe, precum și de baldachinul de la mormântul Sf. Petru, opera lui Bernini. Bazilica Sf. Petru este uriașă cu cei 190 m lungime și cei 45.50 m înălțime. Sub bazilică, există Grotele Vaticanului pe care nu trebuie să le ratați. În drumul către domul bazilicii, există un punct de observare circular, unde o poți admira de sus. Este impresionantă! Ajunse pe cupolă, i-am oferit fiicei mele o mică lecție de geografie: Vatican cu cei 0,44km2 este cel mai mic stat ca suprafață de pe glob și unul dintre cele mai influente, prin statutul său unic de stat papal. Cel mai mare râu ce străbate Roma este Tibru (Tevere în italiană) ce izvorăște din Munții Apenini, ale căror siluete se profilau la orizont. Roma este numit orașul de pe cele șapte coline, pe care le-am identificat parțial, din cauza densității mari a clădirilor. Ultimele trepte sunt în spirală și foarte înguste. Nici nu vreau să mă gândesc cum este să stai acolo zeci de minute sau chiar ore, printre sutele de vizitatori. În total sunt 551 de trepte însă dacă iei liftul vei urca NUMAI 320 de trepte. La ieșire, am trecut pe la Oficiul poștal din Vatican. Acesta operează încă din 1929 și, se spune, că este mult mai rapid decât poșta italiană. Vederea trimisă de noi a ajuns în București la șapte zile de la trimitere, așa că nu știu ce să zic. Pentru filateliști poate fi o experiență interesantă!

          Bine de știut:

  • Intrarea se face printr-un sistem de securitate asemănător celui din aeroporturi. Nu ai voie cu sticle, cutii de suc, sprayuri, obiecte contondente. Dacă vi se face sete, există o fântână în partea dreaptă a bazilicii (oarecum vizavi de liftul către Dom).
  • Bazilica Sf. Petru este deschisă zilnic, în perioada aprilie – septembrie, între orele 7-19 și în perioada octombrie-martie, între orele 7-16.
  • Trebuie să respectați un cod vestimentar! Bărbații nu au voie în maiou și pantaloni scurți, iar doamnele și domnișoarele trebuie să își acopere umerii și să poarte fuste/rochii care să depășească linia genunchilor.
  • La intrarea în bazilică, în partea dreaptă, găsiți un birou de informare de unde puteți să închiriați ghiduri audio.
  • În Grotele Vaticanului, fotografiatul este interzis și nu aveți voie să vorbiți.
  • Accesul în Bazilica Sf. Petru și în Grotele Vaticanului este gratuit. Pentru dom există bilet de intrare. Detalii aici.
  • Dacă doriți să îl vedeți pe papa, mergeți duminica, deoarece acesta apare în timpul slujbei din Piața Sf. Petru.

Bazilica Sf. Petru are multe alte lucruri interesante de descoperit și sper că veți merge acolo ca să le vedeți.

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s